Doorbraak in aanbesteding wind op zee

schermafbeelding-2016-10-17-om-15-16-43

De aanbesteding door het ministerie van EZ van de eerste 700 MW wind op zee die is afgesproken in het Energieakkoord heeft geleid tot een wereldrecord. Nog niet eerder werd zo’n lage prijs genoteerd voor een windpark op zee. Winnaar Dong Energy heeft aangeboden om het park te bouwen voor een gemiddelde prijs van 7,3 ct/kWh. Landelijk netbeheerder TenneT realiseert de aansluiting op het elektriciteitsnet (voor 1,4 ct/kWh). Dit resultaat ligt fors lager dan het uitgangspunt in het Energieakkoord. Dat ging uit van 15 ct/kWh en een kostenreductie op termijn van 40%. Die kostenreductie is nu in één klap al bij de start behaald. Ook zal het park veel meer productie opleveren dan gedacht.

Energie-Nederland is zeer verheugd over de resultaten. “Dit is een groot succes van de afspraken in het Energieakkoord. Het is een doorbraak met wereldwijde betekenis voor wind op zee en zet Nederland op de kaart als vestigingsland”, zegt voorzitter Medy van der Laan.

Energie-Nederland ziet vier sleutelfactoren voor dit succes:

  • Het ministerie van EZ heeft een complete en goed samenhangende aanpak neergezet voor de uitrol van wind op zee die zeer aantrekkelijk is voor investeerders. Het grote aantal marktpartijen dat een bod heeft uitgebracht onderstreept het vertrouwen dat de markt heeft in die aanpak.
  • Door onderlinge concurrentie in een tender wordt de markt uitgedaagd om zo scherp mogelijk te bieden om een kavel te bemachtigen. Marktwerking zorgt zo voor de laagst mogelijke prijs.
  • De overheid heeft veel voorbereidend werk gedaan om kavels compleet met vergunning te leveren. Daarmee zijn veel risico’s weggenomen die anders in de prijs terecht zouden zijn gekomen.
  • Voortgaande innovatie speelt een belangrijke rol om tot lagere kostprijzen voor wind op zee te komen. Zo verwacht Dong de nieuwste en grootste turbines voor het eerst te gaan toepassen. Netbeheerder TenneT levert een bijdrage met een vernieuwend concept voor de netaansluiting op zee.

Nederland heeft met dit resultaat en de gekozen aanpak de sleutels in handen om met succes de afgesproken 3.500 MW wind op zee te realiseren. Het legt bovendien een uitstekende basis voor verdere groei na 2023.

Bekijk een nadere toelichting op het winnende bod op de website van DONG Energy.


U gebruikt een verouderde browser van Internet Explorer die niet meer wordt ondersteund. Voor optimale prestaties raden wij u aan om een nieuwere browser te downloaden. Hiervoor verwijzen wij u door naar:

browsehappy.com sluiten