Energie-Nederland wil heldere taakafbakening netbeheerder

Energie-Nederland pleit voor een duidelijke taakafbakening van netbeheerders, de met hen verbonden netwerkbedrijven en hun deelnemingen. Het Wetsvoorstel Voortgang Energietransitie is hier een goede aanzet voor. Dit stelt Energie-Nederland in een schriftelijke reactie aan het ministerie van Economische Zaken in het kader van de consultatie van het wetsvoorstel. 

Een heldere afbakening van taken van de netbeheerders en netwerkbedrijven ten opzichte van marktpartijen zoals in het wetsvoorstel, voorkomt marktverstorend gedrag. Door in te zetten op ruimte voor de markt, wordt de juiste voedingsbodem voor de energietransitie gecreëerd. Energie-Nederland is van mening dat energiediensten en besparingsadviezen het verdienmodel van de toekomst zijn voor energieleveranciers. Oneerlijke concurrentie door netwerkbedrijven zou dat teniet doen.

Energie-Nederland benadrukt in de brief aan EZ ook dat netbeheerders met de inwerkingtreding van de Wet Onafhankelijk Netbeheer verbonden groepsmaatschappijen niet – bijvoorbeeld door directe of indirecte financiering – mogen bevoordelen boven andere ondernemingen, waarmee die groepsmaatschappij in concurrentie is. In dit verband pleit Energie-Nederland voor meer financiële transparantie bij netwerkbedrijven.

Link naar email van Energie-Nederland aan ministerie van Economische Zaken (als PDF)


U gebruikt een verouderde browser van Internet Explorer die niet meer wordt ondersteund. Voor optimale prestaties raden wij u aan om een nieuwere browser te downloaden. Hiervoor verwijzen wij u door naar:

browsehappy.com sluiten