Extra investeringen in zorgvuldig beheer energiegegevens consument

Netbeheerders en energieleveranciers investeren in extra maatregelen voor een goed beheer en een zorgvuldige uitwisseling van energiegegevens van consumenten*.

Consumenten moeten bijvoorbeeld expliciet toestemming geven aan een energieleverancier als deze hun gegevens wil inzien. Met deze gegevens kan bijvoorbeeld een aanbod op maat gemaakt worden. Consumenten krijgen zo meer grip op hun energiegegevens. En ze kunnen erop vertrouwen dat deze juist worden beheerd en uitgewisseld.

Aanbod op maat

Consumenten die een nieuw energiecontract overwegen, kunnen aan energieleveranciers vragen een zogenaamd aanbod op maat te doen. Met een aanbod op maat krijgen consumenten beter inzicht in de maandelijkse kosten van een aanbieding. Ook kunnen kunnen ze de aanbiedingen beter met elkaar vergelijken.

Om een aanbod op maat te kunnen maken, moet de energieleverancier beschikken over een aantal gegevens van de consument. Zoals de grootte van de aansluiting, de aanwezigheid van een slimme meter, het laatst bekende verbruik, de einddatum van het lopende contract. Zo hebben netbeheerders en energieleveranciers afgesproken dat leveranciers die gegevens uit het centrale register willen opvragen, expliciet toestemming moeten hebben van de consument.

Aantal opvragingen

Netbeheerders en energieleveranciers hebben ook aangescherpt hoeveel opvragingen leveranciers mogen doen in een bepaalde periode. De netbeheerders monitoren voor hoeveel aansluitingen een energieleverancier gegevens opvraagt en of dit binnen het normaantal blijft. Indien nodig, wordt de toegang tot de registers tijdelijk opgeschort. Consumenten en hun energiegegevens spelen een steeds belangrijkere rol bij de energietransitie. Onder meer omdat consumenten via zonnepanelen zelf energie opwekken. Of omdat ze hun elektrische auto slim willen laden. Het belang van dataveiligheid neemt daardoor ook steeds meer toe.

*In dit bericht wordt met consumenten bedoeld: ‘consumenten en kleinzakelijke gebruikers’.


U gebruikt een verouderde browser van Internet Explorer die niet meer wordt ondersteund. Voor optimale prestaties raden wij u aan om een nieuwere browser te downloaden. Hiervoor verwijzen wij u door naar:

browsehappy.com sluiten