Nieuwe doorbraak wind op zee

schermafbeelding-2016-12-13-om-09-40-24

Minister Kamp heeft de winnaar bekend gemaakt van de tweede tender voor wind op zee. Het consortium van Eneco, Diamond, Shell en Van Oord mag dit tweede park voor de kust van Zeeland gaan bouwen. Dit consortium won de aanbesteding met een biedprijs van 5,45 ct/kWh (exclusief netkosten). Dat is bijna 1,8 ct/kWh lager dan de eerste aanbesteding eerder dit jaar, die toen met de bieding van Dong een verrassend wereldrecord qua prijs opleverde.

Dat “record” hield echter niet lang stand. Er is een onmiskenbare trend van forse kostprijsreductie ingezet door de markt. Zo werden twee projecten in Denemarken al snel daarna toegekend voor nog lagere bedragen. Het resultaat van de tweede Nederlandse tender laat zien dat innovatie en concurrentie vruchten afwerpen. Er is nu wederom een grote stap in prijsverlaging gezet.

De kostenreductie met 40% die in het Energieakkoord was afgesproken voor 2023 is in het eerste jaar dat windprojecten worden toegekend ruimschoots gehaald. Dit biedt een mooi vooruitzicht voor de volgende drie windparken die nog volgen op de Noordzee.


U gebruikt een verouderde browser van Internet Explorer die niet meer wordt ondersteund. Voor optimale prestaties raden wij u aan om een nieuwere browser te downloaden. Hiervoor verwijzen wij u door naar:

browsehappy.com sluiten