3 Vragen aan Annemieke Roobeek, commissaris Eneco
Annemieke Roobeek, hoogleraar Strategie en Transformatiemanagement aan Nyenrode, is per 1 oktober benoemd als lid van de Raad van Commissarissen van Eneco. Energie-Nederland stelde haar in dat kader 3 vragen over haar motivatie, persoonlijke droom en kijk op het slagen van de energietransitie. Over dit laatste zegt zij: “Vooral doen en minder praten. Traineren is jezelf op achterstand zetten. Visionair vooruit zou mijn advies zijn om werk te maken van de energietransitie voor iedereen in de samenleving.”
1. Wat is uw motivatie om commissaris bij Eneco te worden?
Vanuit mijn leerstoel Strategie en Transformatiemanagement op Nyenrode Business Universiteit houd ik mij al meer dan 20 jaar bezig met grote veranderingen die een enorme impact op de maatschappij, de economie en de arbeidsorganisatie hebben. In dat kader heb ik veel studie gemaakt van de impact en potentie die transformaties teweeg kunnen brengen. Denk hierbij aan globalisering, digitalisering, robotisering, klimaatverandering, verschuivingen in het energieportfolio van fossiel naar hernieuwbare energie. Toen ik gevraagd werd of ik geïnteresseerd was om commissaris bij Eneco te worden, hoefde ik niet lang na te denken. Het bedrijf past in het transformatietijdperk waarin we nu zitten en het heeft zich hier in de afgelopen jaren goed op voorbereid door in te zetten op duurzaam. Duurzaam kan niet zonder investeren in innovaties. Voor innoveren is samenwerking met andere bedrijven, overheden en kennisinstellingen nodig. Mijn expertise op het terrein van intercompany networking en het ontwikkelen van ecosystemen als netwerken van netwerken kan daar uitstekend bij passen. Daarnaast ben ik een ervaren commissaris die uiteenlopende ondernemingen lange tijd heb mogen dienen. Die meerkantigheid en de blik van buiten is van belang als commissaris, omdat je ervaringen en kennis van elders kan inbrengen bij strategische beslissingen. Een ander punt waarom ik voor Eneco mijn tijd en energie wil inzetten, is dat er een goed ontwikkelde medezeggenschap is. Ik heb een aantal jaar geleden op Nyenrode via het programma Moderne Medezeggenschap leden van de medezeggenschap van Eneco leren kennen als vernieuwend, verbindend en netwerkend. Graag zal ik aan goede verhouding in de gouden driehoek van directie, raad van commissarissen en medezeggenschap willen bijdragen.
2. Wat is uw ambitie of persoonlijke droom voor de toekomst van Eneco?
Ik kom pas net bij Eneco binnenkijken, dus ik kan alleen zeggen wat ik persoonlijk zou wensen. Dat is dat Eneco zich vanuit de innovatieve kracht zich de komende jaren kan gaan ontwikkelen als krachtige Europese speler in een Europees ecosysteem van co-competitors om de duurzame energietransitie te versnellen. De voorsprong die Eneco in de afgelopen jaren heeft opgebouwd is daarbij belangrijk, maar zal uitgebouwd moeten worden. Daarbij zijn authentiek leiderschap, een houding van interne en externe interdisciplinaire samenwerking en een lange termijn visie van belang zijn. Transformaties zoals nodig voor klimaatverandering zijn niet in een kwartaal gedaan. Het gaat om het werken aan Shared Purpose en naar mijn mening is de European Green Deal een uitstekende basis hiervoor.
3. Wat is er volgens u nodig voor het slagen van de energietransitie?
Als ik me tot Nederland beperk, dan is het vooral doen en minder praten. Er is een hele reeks met klimaattafels gehouden en er is voldoende gepraat en gezegd. We weten bovendien al decennia lang dat het klimaat verandert en dat we moeten handelen. Uitstoot van CO2, fijnstof en andere gezondheidsschadelijke gassen moet beperkt worden en je kunt dat beter sneller doen dan met hele lange tijdslijnen werken, omdat je dan innovaties en maatschappelijke aanpassing uitstelt. Nog belangrijker: je mist dan de boot om juist van de energietransitie een belangrijke economische impuls te maken. Nederland heeft een grote achterstand op andere Europese landen, dus er moet juist een enorme inhaalslag gemaakt worden. Traineren is jezelf op achterstand zetten. Visionair vooruit zou mijn advies zijn om werk te maken van de energietransitie voor iedereen in de samenleving.

Verkiezingen 2021: Overzicht standpunten politieke partijen energietransitie
13 januari 2021
Hoe gaat de EU zich voorbereiden op het verhoogde 55%-reductiedoel? En welke impact heeft dit op Nederlandse bedrijven?
12 januari 2021
In gesprek met ACM over de aangescherpte Gedragscode Consument en Energieleverancier
12 januari 2021
Biomassa in de gebouwde omgeving inderdaad noodzakelijk om de klimaatdoelen te halen
18 december 2020
Concept Energiewet ter consultatie
18 december 2020
Een bewogen jaar achter de rug, een bewogen jaar ‘to come’
9 december 2020
3 vragen aan Zenzi Pluut, partner bij TwynstraGudde, over de OTE
9 december 2020
Kernenergie: onrendabele business case of ‘must have’ om de klimaatdoelen te halen?
8 december 2020
Hier meegestookte biomassa uit Baltische staten voldoet aan strengste duurzaamheidseisen ter wereld
3 december 2020
De koperen plaat is heel veel waard
23 november 2020
Campagne ‘Het ware verhaal van het warmtenet’ voor groter draagvlak warmtetransitie
11 november 2020