3 Vragen aan Marthijn Junggeburth, duurzaamheidsmanager bij Bavaria
Gaat ijzerpoeder de industrie helpen verder te verduurzamen? Bavaria ziet er kansen in en start deze maand een experiment om ijzerpoeder in te zetten in hun brouwproces. Energie-Nederland stelde duurzaamheidsmanager Marthijn Junggeburth 3 vragen. Dat een ‘groener biertje’ in de smaak valt bij klanten is al langer duidelijk voor Bavaria: “We hebben nu ook al klanten die ons onderscheidend vinden op het gebied van duurzaamheid en daarom met ons zaken willen doen’.
1. Wat zijn jullie verwachtingen ten aanzien van de inzet van ijzerpoeder in jullie totale behoefte aan duurzame warmte in het industriële proces? En wat hebben jullie nodig om tot opschaling te komen binnen dit project?
Wij voorzien op dit moment in de warmtevraag van de brouwerij door inzet van biogas en aardgas. Het aardgas willen we vervangen door een duurzame energiebron. We kijken daarvoor o.a. naar geothermie, waterstof en ijzerpoeder. Op termijn zal de warmtevraag naar verwachting ook ingevuld worden door een mix van energiebronnen waarvan ijzerpoeder er een van kan zijn. De ijzerpoeder testinstallatie die we nu, tijdelijk, gebruiken voor de brouwerij heeft nog maar een beperkt vermogen. Deze installatie levert voldoende energie om 15 miljoen glazen bier te brouwen. Dit zou voldoende zijn voor een kleine brouwerij maar voor ons dekt hij slechts 1% van onze totale warmtebehoefte. We zullen dus eerst verder moeten opschalen en de efficiency van de installatie verhogen. Daarnaast is het belangrijk dat de hele cyclus van ijzer – ijzeroxide (roest), inclusief de logistiek voor de aan- en afvoer van ijzer en roestpoeder, duurzaam verloopt. Als deze opschaling en logistiek lukken dan is de inzet van ijzerpoeder een serieus alternatief voor het gebruik van aardgas.
2. Zijn jullie ook bezig met andere technologieën of innovaties om tot duurzaam gebrouwen bier te komen?
Wij willen volledig circulair gaan ondernemen. Dit begint bij maximaal besparen. Zo zijn we op dit moment een project aan het afronden wat ca 15% energiebesparing gaat opleveren (ca. 4 miljoen m3 aardgas minder)! Dit kunnen we realiseren door stoom deels te vervangen door warm water en door gebruik te maken van een grote warmwaterbuffer die gekoppeld is aan de warmte-reststromen van de brouwerij en mouterij in Lieshout. We gebruiken al biogas uit de eigen afvalwaterzuivering. Het overgebleven “fossiele deel” willen we verduurzamen. Dit willen we realiseren door meer zonnepanelen te plaatsen die in combinatie met de inkoop van groene elektriciteit zorgen voor een 100% duurzame elektriciteitsvoorziening. En de warmtevraag willen we dus invullen met een mogelijke mix van Geothermie, ijzerpoeder en biogas.
3. Leidt dit ook tot een andere positionering van jullie bier?
Op termijn zeker. Maar we hebben nu ook al klanten die ons onderscheidend vinden op het gebied van duurzaamheid en daarom met ons zaken willen doen.

Florence Forum vraagt terecht aandacht voor grensoverdrijdende handel in de intradaymarkt
15 juni 2022
Nederland ondertekent verklaring voor meer windparken op zee
19 mei 2022
Europese Commissie komt met plannen om de Europese energievoorziening toekomstbestendig te maken
19 mei 2022
Zienswijze Energie-Nederland op wetswijziging Wet Homologatie Onderhands Akkoord
19 mei 2022
Biomassa ingezet in elektriciteitscentrales voldeed in 2021 aan afspraken uit Convenant Duurzaamheid Biomassa
18 mei 2022
ACM moet tarieven afleversets warmte 2020 aanpassen na beroep van Energie-Nederland
5 mei 2022
Klimaatdoelen gebouwde omgeving verder uit beeld door Kabinetsbesluit biomassa
26 april 2022
Energieleveranciers gaan er vanuit dat minnelijke schuldregeling bij voldoende perspectief door kan lopen
25 april 2022
Energietoeslag voor huishoudens met een minimum inkomen
6 april 2022
Energiebesparing wordt aangejaagd met Nationaal Isolatieprogramma
6 april 2022
Actieplan energieleveranciers voor energiehulproute
31 maart 2022