Advies over stikstof: maatregelen nodig, maar wel effectief
De commissie Remkes heeft gisteren het eerste advies uitgebracht over de stikstofproblematiek in Nederland. Energie-Nederland vindt dat een oplossing hard nodig is. Niet alleen om voort te gaan met de bouw van woningen, maar ook om te zorgen dat het plaatsen van meer zon en windenergie verder kan. Het advies van Remkes maakt duidelijk dat meer reductie van stikstof hiervoor noodzakelijk is. Dat vraagt dan wel om een goede onderbouwing van voorgestelde maatregelen. Die onderbouwing ontbreekt voor de aanbeveling om het meestoken met biomassa te heroverwegen.
Stoppen met meestoken van biomassa zou volgens de commissie zowel reductie van stikstof als van CO2 opleveren. Dit voorstel lijkt gebaseerd op onvolledige of onjuiste informatie. De praktijk wijst uit dat het meestoken van biomassa niet leidt tot meer uitstoot van stikstof in Nederland. In het Energieakkoord is juist afgesproken om biomassa mee te stoken om meer duurzame energie in Nederland te realiseren en daarmee ook de CO2-uitstoot omlaag te brengen. Stoppen met biomassa zou meer dan 5 miljoen ton CO2 aan extra uitstoot opleveren, ruim 1% minder duurzame energie (van de 14% die nodig is) en géén reductie van stikstof. Energie-Nederland zal de komende tijd hierover in contact treden met de adviescommissie en de ministers van LNV en EZK.
De energiesector werkt aan het verminderen van de stikstofuitstoot in Nederland. Sinds 1990 is deze met bijna 90% omlaag gebracht. Met zowel het Energieakkoord als het Klimaatakkoord heeft de sector afspraken gemaakt om het aandeel duurzame elektriciteit sterk te vergroten. Het aandeel elektriciteit uit zon en wind zal daarbij gestaag oplopen naar 75% in 2030.

Dag van het Klimaatakkoord & aanbieding routekaart waterstof
3 november 2022
Onderzoek NEa bevestigt: in Nederland gebruikte biomassa voldoet aan de duurzaamheidseisen
27 juni 2022
Reactie Energie-Nederland op coalitieakkoord
16 december 2021
Ambitieuze klimaatplannen van RES’en lijken haalbaar
9 december 2021
Goed dat RES 1.0 er ligt. Nu aan de slag met de uitvoering.
5 juli 2021
KVGN en Energie-Nederland sturen gezamenlijke aanbevelingen aan informateur Hamer
7 juni 2021
Oproep Energie-Nederland aan nieuw kabinet: De energietransitie vraagt om besturen met lef
4 juni 2021
Transitie krijgt nieuwe energie met de inzet van jong talent
3 juni 2021
Medy van der Laan te gast bij Leaders in Wonen.
19 mei 2021
Energie-Nederland pleit met brede coalitie voor forse extra inzet voor de transitie gebouwde omgeving
22 april 2021
Rubriek verkiezingen: 4 vragen over energie aan politieke partijen. Deze keer aan… Henri Bontenbal (CDA)
11 maart 2021