Beroep ACER-beslissing over beprijzing onbalansenergie
Energie-Nederland heeft beroep aangetekend tegen de ACER-beslissing over de beprijzing van onbalansenergie. Dit besluit hangt samen met twee andere besluiten van ACER over het implementatiekader van Europese platforms voor aFRR en mFRR (in Nederland regel- en reservevermogen). Deze twee platforms moeten zorgen voor integratie van de activering van onbalansenergie uit de betreffende reserveproducten.
Het bezwaar van Energie-Nederland spitst zich toe op de beprijzing van aFRR. Gebaseerd op een voorstel van de TSO’s heeft ACER namelijk beslist dat de prijs op basis van een andere tijdseenheid (de optimisation cycle, nu veelal 4 seconden) moet worden bepaald en niet op de normale markttijdseenheid van 15 minuten. Dit leidt tot hogere complexiteit en verstoort prikkels in de markt. ACER onderkent een deel van de bezwaren wel, maar hecht meer belang aan het feit dat de prijsverschillen in de markt altijd de congestie moeten weerspiegelen. In de ogen van Energie-Nederland is dat laatste niet mogelijk te bepalen per optimisation cycle en bovendien kunnen marktpartijen daar niet op reageren. De weerspiegeling van de congestie per optimisation cycle is daarmee ook niet zinvol voor de markt.
Zienswijze consultatie over harmonisatie van de onbalansverrekening
Energie-Nederland heeft een zienswijze ingediend over de consultatie over de harmonisatie van de onbalansverrekening. In grote lijnen is Energie-Nederland voor een snelle harmonisatie naar een systematiek waarbij de onbalansprijs bepaald wordt door het duurst ingezette middel binnen de 15 minuten markteenheid. Dit geeft een goede benadering van de waarde van energie op het moment van fysiek leveren en geeft de sterkste prikkel aan partijen om zoveel mogelijk in balans te zijn. Dit is ook al het systeem zoals we dat in Nederland kennen.
De zienswijze op de consultatie leest u hier

Versnelling wind op zee alleen mogelijk met nieuwe marktregels
16 juni 2022
Florence Forum vraagt terecht aandacht voor grensoverdrijdende handel in de intradaymarkt
15 juni 2022
Nederland ondertekent verklaring voor meer windparken op zee
19 mei 2022
Zienswijze Energie-Nederland op wetswijziging Wet Homologatie Onderhands Akkoord
19 mei 2022
Congestiemanagement: het elektriciteitsnet beter benutten
16 februari 2022
Reactie Energie-Nederland op coalitieakkoord
16 december 2021
Energie-Nederland uit zorgen over Europese herziening biedzones
3 augustus 2021
Selecties van bedrijven voor warmtenetten vereisen altijd transparante selectieprocedures
25 juni 2021
Transitie krijgt nieuwe energie met de inzet van jong talent
3 juni 2021
Medy van der Laan te gast bij Leaders in Wonen.
19 mei 2021
Rubriek verkiezingen: 4 vragen over energie aan politieke partijen. Deze keer aan… Henri Bontenbal (CDA)
11 maart 2021