Beroep ACER-beslissing over beprijzing onbalansenergie
Energie-Nederland heeft beroep aangetekend tegen de ACER-beslissing over de beprijzing van onbalansenergie. Dit besluit hangt samen met twee andere besluiten van ACER over het implementatiekader van Europese platforms voor aFRR en mFRR (in Nederland regel- en reservevermogen). Deze twee platforms moeten zorgen voor integratie van de activering van onbalansenergie uit de betreffende reserveproducten.
Het bezwaar van Energie-Nederland spitst zich toe op de beprijzing van aFRR. Gebaseerd op een voorstel van de TSO’s heeft ACER namelijk beslist dat de prijs op basis van een andere tijdseenheid (de optimisation cycle, nu veelal 4 seconden) moet worden bepaald en niet op de normale markttijdseenheid van 15 minuten. Dit leidt tot hogere complexiteit en verstoort prikkels in de markt. ACER onderkent een deel van de bezwaren wel, maar hecht meer belang aan het feit dat de prijsverschillen in de markt altijd de congestie moeten weerspiegelen. In de ogen van Energie-Nederland is dat laatste niet mogelijk te bepalen per optimisation cycle en bovendien kunnen marktpartijen daar niet op reageren. De weerspiegeling van de congestie per optimisation cycle is daarmee ook niet zinvol voor de markt.
Zienswijze consultatie over harmonisatie van de onbalansverrekening
Energie-Nederland heeft een zienswijze ingediend over de consultatie over de harmonisatie van de onbalansverrekening. In grote lijnen is Energie-Nederland voor een snelle harmonisatie naar een systematiek waarbij de onbalansprijs bepaald wordt door het duurst ingezette middel binnen de 15 minuten markteenheid. Dit geeft een goede benadering van de waarde van energie op het moment van fysiek leveren en geeft de sterkste prikkel aan partijen om zoveel mogelijk in balans te zijn. Dit is ook al het systeem zoals we dat in Nederland kennen.
De zienswijze op de consultatie leest u hier

Reactie Energie-Nederland op de vijf belangrijkste maatregelen die de Europese Commissie voorstelt voor het herinrichten van de gasmarkt
8 november 2022
Reactie op voorstel Europese Commissie om in te grijpen in de gasmarkt
20 oktober 2022
Europese Commissie besluit in te grijpen in de elektriciteitsmarkt
30 september 2022
Belangrijke commissie debatten in de Tweede Kamer
15 september 2022
Energie-Nederland bezorgd over voorstellen van Europese Commissie voor interventie in de elektriciteitsmarkt
8 september 2022
Klimaatneutraal flexibel vermogen nodig voor verduurzaming en betrouwbaarheid
6 september 2022
Scope van nieuwe Europese netcode over vraagrespons moet worden verduidelijkt
15 augustus 2022
Goede werking termijnmarkt is een belangrijk criterium bij herziening biedzones
1 augustus 2022
Energie-Nederland moedigt maatregelen om gasconsumptie te verminderen aan en benadrukt de urgentie
20 juli 2022
Review van Europese biedzones gestart
5 juli 2022
Europese review van de “Electricity Grid Connection Codes” gestart: Energie-Nederland pleit voor afbakening op technische aansluitvoorwaarden
28 juni 2022