Biomassa in de gebouwde omgeving inderdaad noodzakelijk om de klimaatdoelen te halen
Reactie op PBL-rapport over de gebouwde omgeving ‘Advies uitfasering houtige biogrondstoffen voor warmtetoepassingen’, 18-12-2020
Uit onafhankelijk onderzoek van PBL blijkt dat het gebruik en de stimulering van duurzame biomassa in de gebouwde omgeving de komende jaren noodzakelijk is. PBL geeft aan dat er nog onvoldoende marktrijpe en betaalbare alternatieven beschikbaar zijn. Dat sluit aan bij het SER-advies “Biomassa in balans” (juli 2020). Dat stelde dat er eerst alternatieven voor biomassa beschikbaar moeten komen, voordat tot afbouw van stimulering van biomassa kan worden besloten. Energie-Nederland herkent de uitkomsten van het onderzoek en is blij dat het PBL-rapport de ingezette lijn van de SER en het Klimaatakkoord bevestigt.
Uit het PBL-onderzoek komt naar voren dat de stimulering van biomassa juist bij kan dragen aan de benodigde versnelling van andere duurzame warmteoplossingen, zoals geothermie. Bijvoorbeeld door nu te starten met een collectief warmtenet met biomassa en ondertussen geothermie te ontwikkelen; op termijn schuift de biomassa inzet dan naar middenlast (winter) en pieklast (extra koude dagen).
De inzet van duurzame biomassa voor energietoepassingen is – onder de juiste duurzaamheidsvoorwaarden – een onmisbaar en verantwoord onderdeel voor het halen van de doelen van het Klimaatakkoord. Er ligt een grote verantwoordelijkheid bij het Rijk en de politiek om hier helder over te zijn. Heldere communicatie en stabiel beleid bieden de benodigde (investerings)zekerheid aan lokale bestuurders en aan bedrijven om stappen te kunnen zetten.
Energie-Nederland pleit voor goede monitoring door de overheid voor het behalen van de klimaatdoelen. Die monitoring moet zich in ieder geval richten op het tempo van opbouw van duurzame en betaalbare alternatieven voor biomassa. Energie-Nederland steunt de voortvarende opbouw van die alternatieven. Daarnaast is het goed als die monitoring ook aansluit bij de conclusie uit het eerdergenoemde SER-advies dat stimulering van houtige biomassa niet mag leiden tot verdringing van hoogwaardigere toepassingen. Goede monitoring kan dit risico voorkomen.

Energie-Nederland moedigt maatregelen om gasconsumptie te verminderen aan en benadrukt de urgentie
20 juli 2022
Reactie Energie-Nederland op Kamerbrief over Wcw 15 juli 2022
18 juli 2022
Review van Europese biedzones gestart
5 juli 2022
Vanaf vandaag is de btw op de levering van energie verlaagd naar 9%
1 juli 2022
Europese review van de “Electricity Grid Connection Codes” gestart: Energie-Nederland pleit voor afbakening op technische aansluitvoorwaarden
28 juni 2022
Onderzoek NEa bevestigt: in Nederland gebruikte biomassa voldoet aan de duurzaamheidseisen
27 juni 2022
Florence Forum vraagt terecht aandacht voor grensoverdrijdende handel in de intradaymarkt
15 juni 2022
Nederland ondertekent verklaring voor meer windparken op zee
19 mei 2022
Europese Commissie komt met plannen om de Europese energievoorziening toekomstbestendig te maken
19 mei 2022
Zienswijze Energie-Nederland op wetswijziging Wet Homologatie Onderhands Akkoord
19 mei 2022
Biomassa ingezet in elektriciteitscentrales voldeed in 2021 aan afspraken uit Convenant Duurzaamheid Biomassa
18 mei 2022