Biomassa in de gebouwde omgeving inderdaad noodzakelijk om de klimaatdoelen te halen
Reactie op PBL-rapport over de gebouwde omgeving ‘Advies uitfasering houtige biogrondstoffen voor warmtetoepassingen’, 18-12-2020
Uit onafhankelijk onderzoek van PBL blijkt dat het gebruik en de stimulering van duurzame biomassa in de gebouwde omgeving de komende jaren noodzakelijk is. PBL geeft aan dat er nog onvoldoende marktrijpe en betaalbare alternatieven beschikbaar zijn. Dat sluit aan bij het SER-advies “Biomassa in balans” (juli 2020). Dat stelde dat er eerst alternatieven voor biomassa beschikbaar moeten komen, voordat tot afbouw van stimulering van biomassa kan worden besloten. Energie-Nederland herkent de uitkomsten van het onderzoek en is blij dat het PBL-rapport de ingezette lijn van de SER en het Klimaatakkoord bevestigt.
Uit het PBL-onderzoek komt naar voren dat de stimulering van biomassa juist bij kan dragen aan de benodigde versnelling van andere duurzame warmteoplossingen, zoals geothermie. Bijvoorbeeld door nu te starten met een collectief warmtenet met biomassa en ondertussen geothermie te ontwikkelen; op termijn schuift de biomassa inzet dan naar middenlast (winter) en pieklast (extra koude dagen).
De inzet van duurzame biomassa voor energietoepassingen is – onder de juiste duurzaamheidsvoorwaarden – een onmisbaar en verantwoord onderdeel voor het halen van de doelen van het Klimaatakkoord. Er ligt een grote verantwoordelijkheid bij het Rijk en de politiek om hier helder over te zijn. Heldere communicatie en stabiel beleid bieden de benodigde (investerings)zekerheid aan lokale bestuurders en aan bedrijven om stappen te kunnen zetten.
Energie-Nederland pleit voor goede monitoring door de overheid voor het behalen van de klimaatdoelen. Die monitoring moet zich in ieder geval richten op het tempo van opbouw van duurzame en betaalbare alternatieven voor biomassa. Energie-Nederland steunt de voortvarende opbouw van die alternatieven. Daarnaast is het goed als die monitoring ook aansluit bij de conclusie uit het eerdergenoemde SER-advies dat stimulering van houtige biomassa niet mag leiden tot verdringing van hoogwaardigere toepassingen. Goede monitoring kan dit risico voorkomen.

Inbreng Energie-Nederland hoorzitting en debat Tweede Kamer prijsplafond
10 november 2022
Blijf inzetten op uitrol congestiemanagement en invoeren verzwaren-tenzij tenders
9 november 2022
Reactie Energie-Nederland op de vijf belangrijkste maatregelen die de Europese Commissie voorstelt voor het herinrichten van de gasmarkt
8 november 2022
Energie-Nederland verwelkomt hulp aan klanten via prijsplafond
7 november 2022
Dag van het Klimaatakkoord & aanbieding routekaart waterstof
3 november 2022
KEV 2022; Een klein stapje de goede kant op, maar snel aanvullend beleid nodig om klimaatdoelen te behalen
3 november 2022
Energie-Nederland betreurt de uitspraak over Porthos
2 november 2022
Energie-Nederland ondertekent intentieverklaring “Samen schuldregelingen redden”
31 oktober 2022
Energie-Nederland is positief dat klanten minder snel kunnen worden afgesloten deze winter
25 oktober 2022
Verplicht publiek eigendom warmtenetten vertraagt warmtetransitie
20 oktober 2022
Reactie op voorstel Europese Commissie om in te grijpen in de gasmarkt
20 oktober 2022