Leveringszekerheid vraagt om samenwerking lidstaten

Vandaag hebben tien brancheorganisaties van energiebedrijven in Europa, waaronder Energie-Nederland, een gezamenlijk pleidooi gehouden. We willen een Europese aanpak voor de leveringszekerheid.

De transitie in de energiesector verloopt razendsnel. Waar in het verleden altijd voldoende regelbaar vermogen aanwezig was, ontstaat steeds sneller een situatie, onder andere door sluiting van conventionele centrales en kerncentrales, waarbij leveringszekerheid een vraagstuk wordt. De Europese stroommarkt kenmerkt zich door een hoge mate van interconnectiviteit.

Onderlinge verbondenheid

Die onderlinge verbondenheid in een vrije stroommarkt biedt een deel van de oplossing, hoewel verbeteringen mogelijk zijn. Ook moet gewerkt worden aan CO2-vrije vormen van regelbaar vermogen, zoals opslag en flexoplossingen. Maar krapte in het aanbod, bijvoorbeeld op een moment zonder wind of zon, kan onderlinge solidariteit tussen lidstaten zwaar op de proef stellen. Economisch gezien is er nu geen basis om nieuwe conventionele centrales te bouwen. Er moet dus goed worden bekeken welke bestaande capaciteit nodig is in de stroommarkt van de toekomst.

De brancheorganisaties roepen lidstaten op:

  • Aandacht te schenken aan de monitor-rapportages van ENTSO-E over leveringszekerheid in Europa.
  • Gezamenlijke oplossingen te maken op basis van een geïntegreerde stroommarkt.
scan signed appeal 181010

U gebruikt een verouderde browser van Internet Explorer die niet meer wordt ondersteund. Voor optimale prestaties raden wij u aan om een nieuwere browser te downloaden. Hiervoor verwijzen wij u door naar:

browsehappy.com sluiten