Brede waarborgen gewenst in verbrede SDE++ voor realisatie afspraken Klimaatakkoord
Onderzoek naar een betere koppeling tussen elektrificatie en meer duurzame opwek in de SDE++ is gewenst, evenals een robuuste routekaart voor de verdere ontwikkeling van elektrificatie in de industrie. Die suggesties legt Energie-Nederland voor aan de Tweede Kamer in haar position paper over de verbreding van de SDE++.
Ook is het zaak om betere waarborgen te bieden voor de realisatie van duurzame gas- en warmteprojecten. Die projecten zijn nodig om het sectordoel voor de gebouwde omgeving te halen, maar kunnen buiten de boot vallen bij de huidige opzet van de SDE++. Het is van belang dat de beoogde € 135 miljoen aan financiële middelen ook daadwerkelijk ter beschikking komt voor deze projecten.
Met de verbreding richt de SDE++ zich niet meer alleen op de uitrol van duurzame energie, maar ook op andere projecten die zorgen voor CO2-reductie. Daarmee is de verbrede SDE++ een belangrijk instrument geworden voor het realiseren van afspraken in het Klimaatakkoord. Energie-Nederland vindt dit een belangrijke stap en juicht het stimuleren van andere opties voor CO2-reducties daarom ook toe. De stap die in 2020 met de verbreding wordt gezet is een eerste aanzet. Door de verbreding wordt het instrument wel complexer en is verbetering nodig.
De voorgestelde opzet van de verbrede SDE++ biedt nu nog onvoldoende zekerheid dat het instrument optimaal bijdraagt aan de uitvoering van het Klimaatakkoord. In het position paper geeft Energie-Nederland aan hoe hiervoor bij elektrificatie en de gebouwde omgeving betere waarborgen zijn aan te brengen.
Download hier het door Energie-Nederland ingediende position paper voor de door de Tweede Kamer georganiseerde Rondetafel over de SDE++.

KEV 2022; Een klein stapje de goede kant op, maar snel aanvullend beleid nodig om klimaatdoelen te behalen
3 november 2022
Energie-Nederland betreurt de uitspraak over Porthos
2 november 2022
Reactie Energie-Nederland op consultatie Subsidieregeling opschaling hernieuwbare waterstofproductie via elektrolyse
29 augustus 2022
Goede werking termijnmarkt is een belangrijk criterium bij herziening biedzones
1 augustus 2022
Reactie Energie-Nederland op Kamerbrief over Wcw 15 juli 2022
18 juli 2022
Europese Commissie komt met plannen om de Europese energievoorziening toekomstbestendig te maken
19 mei 2022
Klimaatdoelen gebouwde omgeving verder uit beeld door Kabinetsbesluit biomassa
26 april 2022
Energiebesparing wordt aangejaagd met Nationaal Isolatieprogramma
6 april 2022
Energie-Nederland blij met Rijksbijdrage aardgasvrije wijken voor 14 gemeenten
11 maart 2022
Versnellen van elektrificatie in de industrie is een topprioriteit
20 januari 2022
Hogere warmtetarieven in 2022 door hogere energieprijzen
23 december 2021