Cobra-kabel verkeerd ingedeeld
ACER, het agentschap voor samenwerking van Europese energietoezichthouders, heeft een wijziging op het amendement van het voorstel van de gezamenlijke elektriciteitsysteembeheerders ter consultatie gelegd.
Het belangrijkste onderdeel voor Nederland van de wijzigingen is de plaatsing van de Cobra verbinding in de Hansa capaciteitsberekeningsregio (CCR), deze bevat alle verbindingen tussen het Europese vasteland en Scandinavië. ACER geeft daarbij aan dat er twijfels zijn over de rechtmatigheid en efficiëntie van deze indeling. Energie-Nederland deelt deze zorgen.
Volgens de verordening moet de capaciteitsallocatie van een verbinding tussen twee prijszones, die invloed heeft op andere zones, samen met die andere verbindingen als een geheel worden geoptimaliseerd. Met de plaatsing van de Cobra verbinding in Hansa gebeurt dat echter niet. Eigenlijk is al eerder een fout gemaakt door de verbinding tussen Denemarken en Duitsland in de Hansa CCR te plaatsen. De verbinding naar dat deel van Denemarken (dat ook verbonden is via Cobra) maakt namelijk deel uit van hetzelfde synchrone elektriciteitssysteem met alle invloeden die daarbij horen.
Energie-Nederland dringt er daarom op aan om de Cobra verbinding in de Core CCR (vasteland) te plaatsen om te komen tot een efficiënte allocatie en non-discriminatoire toegang.

Inbreng Energie-Nederland hoorzitting en debat Tweede Kamer prijsplafond
9 november 2022
Blijf inzetten op uitrol congestiemanagement en invoeren verzwaren-tenzij tenders
9 november 2022
Reactie Energie-Nederland op de vijf belangrijkste maatregelen die de Europese Commissie voorstelt voor het herinrichten van de gasmarkt
8 november 2022
Energie-Nederland verwelkomt hulp aan klanten via prijsplafond
7 november 2022
Dag van het Klimaatakkoord & aanbieding routekaart waterstof
3 november 2022
KEV 2022; Een klein stapje de goede kant op, maar snel aanvullend beleid nodig om klimaatdoelen te behalen
3 november 2022
Energie-Nederland betreurt de uitspraak over Porthos
2 november 2022
Energie-Nederland ondertekent intentieverklaring “Samen schuldregelingen redden”
31 oktober 2022
Energie-Nederland is positief dat klanten minder snel kunnen worden afgesloten deze winter
25 oktober 2022
Verplicht publiek eigendom warmtenetten vertraagt warmtetransitie
20 oktober 2022
Reactie op voorstel Europese Commissie om in te grijpen in de gasmarkt
20 oktober 2022