Column: Minister Wiebes kiest voor realistisch verhaal
Tijdens de Tweede Kamer behandeling van de begroting van het ministerie van EZK was minister Wiebes flink op dreef. Wat ik verfrissend vind, is dat hij er geen doekjes om windt, en het ‘eerlijke verhaal’ van de energietransitie vertelt. Dat zien wij als Energie-Nederland heel graag.
De afgelopen jaren was er een sfeer ontstaan waarbij idealisme werd bejubeld en realisme werd verguisd. Het realisme in de energietransitie enerzijds, en anderzijds aandacht vragen voor de kosten, uitvoerbaarheid, technologische doorontwikkeling en schaalbaarheid. Gelukkig zo ook deze minister. In dat realisme van de minister vraag ik aandacht voor een aantal zaken. Hier gaat de energiemarkt nog mee te maken gaat krijgen naar aanleiding van het Energieakkoord.
Gelijk speelveld
Zo is Energie-Nederland voorstander van een pentalaterale aanpak voor CO2-beprijzing. Die aanpak kan een verhoging van de import van stroom uit omliggende landen tegengaan. Dat is van belang voor een gelijk speelveld voor Nederlandse bedrijven. Gelukkig heeft de minister zich uitgesproken voor een Kopgroep in Europa, dus dat stemt hoopvol. Inclusief een bijbehorende verklaring met onze omliggende landen dat dit het onderzoeken waard is.
De financiering
Wel blijft het een vraag hoe we met elkaar de energietransitie zullen gaan financieren. Terwijl we met elkaar erkennen dat de energietransitie geld kost, constateer ik ook dat de financiële paragraaf van het Regeerakkoord op dit punt niet hoopgevend is. De SDE+ regeling wordt verbreed naar de industrie maar niet verhoogd. Nieuw geld komt pas beschikbaar vanaf 2023. Dat vraagt dus extra creativiteit en lef om alles toch mogelijk te maken, zowel van de bedrijven en maatschappelijke organisaties, als van de minister.
Een schone toekomst
Dit alles komt samen aan de tafels van het Energie- en Klimaatakkoord, dat de minister voor de zomer van 2018 wil afronden. Een ambitieus tijdschema, maar als iedereen het wil zou het moeten kunnen lukken. Wij hebben er zin in om de oplossingen voor het bereiken van 49% in 2030, samen met onze gesprekspartners, uit te denken. Duurzame energie is immers van groot belang voor een schone toekomst van vele sectoren.

Transitie krijgt nieuwe energie met de inzet van jong talent
3 juni 2021
Medy van der Laan te gast bij Leaders in Wonen.
19 mei 2021
Rubriek verkiezingen: 4 vragen over energie aan politieke partijen. Deze keer aan… Henri Bontenbal (CDA)
11 maart 2021
Rubriek verkiezingen: 4 vragen over energie aan politieke partijen. Deze keer aan… Joris Thijssen (PvdA)
9 maart 2021
Rubriek verkiezingen: 4 vragen over energie aan politieke partijen. Deze keer aan… Mark Harbers (VVD)
4 maart 2021
5 Vragen aan Niels Redeker over ‘Bestemming Parijs, wegwijzer voor klimaatkeuzes’
17 februari 2021
Hoe gaat de EU zich voorbereiden op het verhoogde 55%-reductiedoel? En welke impact heeft dit op Nederlandse bedrijven?
12 januari 2021
In gesprek met ACM over de aangescherpte Gedragscode Consument en Energieleverancier
12 januari 2021
Kernenergie meenemen in afweging toekomstige betaalbaarheid energiemix
1 december 2020
De koperen plaat is heel veel waard
23 november 2020