Column: Nieuwe ronde, nieuwe kansen voor het klimaat
Column formatie 2017 – Medy van der Laan
Helaas mocht het niet zo zijn, een coalitie tussen VVD, CDA D66 en Groen Links. Ik vond het een teleurstellend bericht. Vooral omdat we vol ongeduld wachten op een duidelijke keuze voor een moedig en stabiel energiebeleid.
Wat nu? De eerstvolgende serieuze verkenning is die met de ChristenUnie. Ik ben benieuwd hoe dat zal lopen. Op het gebied van klimaat vaart deze partij dezelfde koers als GroenLinks. Dus wellicht houden we ook in deze coalitievariant het beste uit twee werelden: de linkervleugel met de juiste ambitie om zowel financieel als inhoudelijk, een duurzame koers neer te zetten. En de rechtervleugel voor een goede bewaking van het perspectief en de kansen van de markt.
Op de inhoud verandert er dus mogelijk weinig, maar in draagvlak wordt het een verslechtering; een coalitie met ChristenUnie beschikt over de kleinst mogelijke minderheid. Elke dissident in de Tweede Kamer kan een stabiele kabinetsperiode doen mislukken. Geen fijn vooruitzicht. Voor een ruimere meerderheid in de Kamer zou de coalitie uiteindelijk met een vijfde (gedoog)partij uitgebreid kunnen worden. De vraag is echter welke partij? En biedt het winst? Want met een vijf partijencoalitie neemt de complexiteit van onderhandelen en besturen alleen maar toe. Dat vind ik wel een zorg voor de energietransitie, want kunnen we dan rekenen op politieke rust en stabiel beleid?
Een lichtpuntje is wel dat het klimaat volgens iedereen een ‘’lastig’’ onderwerp was, maar geen breekpunt. En met de Christen Unie blijft links en rechts op dit punt in evenwicht. Dat leidt tot het optimisme dat er een goede klimaatparagraaf kan komen. Want, onder alle omstandigheden hoop ik dat er een kabinet met lef en wijsheid komt dat noodzakelijke en politiek dappere beslissingen neemt die nodig zijn voor een versnelling van de energietransitie. Een energietransitie die gebaat is bij een eerlijke verdeling van de lusten en lasten en een stabiel investeringsklimaat mogelijk maakt.

KEV 2022; Een klein stapje de goede kant op, maar snel aanvullend beleid nodig om klimaatdoelen te behalen
3 november 2022
Energie-Nederland betreurt de uitspraak over Porthos
2 november 2022
Reactie Energie-Nederland op consultatie Subsidieregeling opschaling hernieuwbare waterstofproductie via elektrolyse
29 augustus 2022
Goede werking termijnmarkt is een belangrijk criterium bij herziening biedzones
1 augustus 2022
Reactie Energie-Nederland op Kamerbrief over Wcw 15 juli 2022
18 juli 2022
Europese Commissie komt met plannen om de Europese energievoorziening toekomstbestendig te maken
19 mei 2022
Klimaatdoelen gebouwde omgeving verder uit beeld door Kabinetsbesluit biomassa
26 april 2022
Energiebesparing wordt aangejaagd met Nationaal Isolatieprogramma
6 april 2022
Energie-Nederland blij met Rijksbijdrage aardgasvrije wijken voor 14 gemeenten
11 maart 2022
Versnellen van elektrificatie in de industrie is een topprioriteit
20 januari 2022
Hogere warmtetarieven in 2022 door hogere energieprijzen
23 december 2021