Position papers | Duurzame mobiliteit

duurzame mobiliteit

Duurzame mobiliteit gaat over de grote veranderingen voor iedereen die zich verplaatst of goederen vervoert. Vervoer met personenauto’s staat op dit moment nog voor ongeveer de helft van de CO2 emissies. Hier ligt een grote kans voor ‘klimaatwinst’.

Klimaatwinst door duurzame mobiliteit

Die winst wordt behaald door – in stappen op weg naar 2050 – minder kilometers te maken. Belangrijk is dat kilometers díe gemaakt worden, moeten zoveel mogelijk zero-emissie zijn. Dit is een gezamenlijke opgave voor overheden, bedrijven, maatschappelijke organisaties en ‘gebruikers van mobiliteit’.

Opmars elektrische auto

De elektrische auto is aan een belangrijke opmars bezig. We zitten op een kantelpunt. Het is nodig dat de overheid zorgt voor een stimulerend en evenwichtig fiscaal systeem. Niet alleen om het mogelijk te maken dat in 2030 25% van de autorijders elektrisch rijdt. Dit zorgt er ook voor dat Nederland haar koploperspositie behoudt.

Innovatie en concurrentie

Bovendien is het noodzakelijk dat er een innoverende en concurrerende markt is waarin de meest efficiënte oplossingen een goede kans krijgen voor doorontwikkeling. Onderdeel van de gezamenlijke opgave is om autobatterijen op grote schaal in te gaan zetten voor flexibiliteit in het energiesysteem. Energie-Nederland heeft haar visie op duurzame mobiliteit op de volgende onderdelen uitgewerkt:

• Heldere taakafbakening leidt tot innovatie en lagere kosten

• Elektrisch rijden: sleutelfunctie in een duurzaam energiesysteem

• Bouw het elektrisch vervoer uit met een evenwichtig fiscaal systeem.

POSITION PAPER | Heldere afbakening en exclusiviteit
POSITION PAPER | Elektrisch rijden- sleutelfunctie in een duurzaam energiesysteem
POSITION PAPER | Fiscaal systeem elektrisch vervoer


U gebruikt een verouderde browser van Internet Explorer die niet meer wordt ondersteund. Voor optimale prestaties raden wij u aan om een nieuwere browser te downloaden. Hiervoor verwijzen wij u door naar:

browsehappy.com sluiten