Energie en klimaat centraal in Bosatlas van de duurzaamheid
“In deze tijd hebben mensen behoefte aan overzicht en kader. Aan ankerpunten binnen en buiten de school.” Zo verklaart Peter Vroege van Noordhoff zelf het ongekende succes van de thematische Bosatlassen. De Bosatlas van de Duurzaamheid is de 7e in de reeks. Mariëtte Hamer, voorzitter van de SER, nam 17 oktober het eerste exemplaar in ontvangst. Energie-Nederland werkte als partner mee aan de inhoud van het hoofdstuk over het belang van duurzame elektriciteit.
Leuk en nuttig zicht op verduurzaming
De Bosatlas van de Duurzaamheid belicht het thema in verleden, heden en toekomst en biedt zo inderdaad veel overzicht en kader. Het bladeren door de vele kleurrijke kaarten, infographics en foto’s geeft als vanzelf meer inzicht in belangrijke zaken als klimaatverandering, het opraken van grondstoffen en het tekort aan zoet water in grote delen van de wereld. De makers van de infographics hebben bovendien met veel creativiteit en zichtbaar plezier gewerkt aan het omzetten van relevante kennis in leuke en nuttige weetjes.
Zo bevat het hoofdstuk vervoer een kaart met het netwerk met snelfietsroutes in Nederland. De daarbij geplaatste infographic laat zien dat van alle autoritten die we in Nederland in een jaar maken, er 3,6 miljard korter zijn dan 7,5 kilometer. Wanneer we al die ritjes voortaan met de fiets zouden gaan maken, besparen we samen circa 2 megaton CO2 per jaar. Dat is gelijk aan het aardgasvrij maken van 1,5 miljoen woningen, het kabinetsdoel tot 2030 voor de gebouwde omgeving. Maar ook 1 ritje met de elektrische fiets in plaats van de auto bespaart al gauw een kilo CO2, mist de stroom duurzaam is opgewekt.
Kaart met ontwikkeling stroomvoorziening tot 2030
De ontwikkeling van de stroomvoorziening tot 2030 is in beeld gebracht met medewerking van Energie-Nederland. De kaart legt het accent op hoe we in Nederland nu altijd kunnen rekenen op voldoende elektriciteit, ook op windstille en donkere dagen. Ook zijn de windparken ingetekend, die in de komende jaren de afnemende capaciteit van kolencentrales zullen compenseren.

KEV 2022; Een klein stapje de goede kant op, maar snel aanvullend beleid nodig om klimaatdoelen te behalen
3 november 2022
Energie-Nederland betreurt de uitspraak over Porthos
2 november 2022
Reactie Energie-Nederland op consultatie Subsidieregeling opschaling hernieuwbare waterstofproductie via elektrolyse
29 augustus 2022
Goede werking termijnmarkt is een belangrijk criterium bij herziening biedzones
1 augustus 2022
Reactie Energie-Nederland op Kamerbrief over Wcw 15 juli 2022
18 juli 2022
Europese Commissie komt met plannen om de Europese energievoorziening toekomstbestendig te maken
19 mei 2022
Klimaatdoelen gebouwde omgeving verder uit beeld door Kabinetsbesluit biomassa
26 april 2022
Energiebesparing wordt aangejaagd met Nationaal Isolatieprogramma
6 april 2022
Energie-Nederland blij met Rijksbijdrage aardgasvrije wijken voor 14 gemeenten
11 maart 2022
Versnellen van elektrificatie in de industrie is een topprioriteit
20 januari 2022
Hogere warmtetarieven in 2022 door hogere energieprijzen
23 december 2021