Energie-Nederland ingenomen met afgewogen aanpak biomassa kabinet
Het kabinet heeft bekend gemaakt het advies van de Sociaal Economische Raad (SER) Biomassa in Balans te omarmen en te kiezen voor een verantwoorde inzet van biogrondstoffen. Deze stoffen zijn nodig om de transitie naar een klimaatneutrale en circulaire economie te maken. Energie-Nederland zei vorige week tijdens het rondetafelgesprek over biogrondstoffen in de Tweede Kamer al zich hierbij aan te sluiten. Voorzitter Medy van der Laan: “Wij zijn ingenomen met deze afgewogen aanpak. Duidelijk is dat biogrondstoffen nodig zijn en blijven voor het klimaatbeleid. Het kabinet gaat de duurzaamheidscriteria uitbreiden naar alle toepassingen van biomassa. Belangrijk voor ons is dat er nu snel duidelijkheid komt over de op- en afbouwpaden van warmtetoepassingen.”
Uitvoeringsagenda
Energie-Nederland vindt het van belang dat het SER-advies op korte termijn leidt tot voldoende perspectief voor nieuwe investeringen in de warmtevoorziening. Specifiek voor warmte gaat het om wanneer de afbouw van subsidies voor basislast warmte straks plaatsvindt en hoe alternatieve routes een plek krijgen. Het kabinet heeft aangegeven voor het einde van het jaar hierover een eerste besluit te nemen. Verdere duidelijkheid moet komen via de Uitvoeringsagenda biogrondstoffen waaraan het kabinet gaat werken. Het bieden van zekerheid is cruciaal voor bedrijven die willen investeren en dat is belangrijk voor de economie.
Sleutelrol
Bij het gebruik van biogrondstoffen speelt de toepassing ervan een sleutelrol. Laagwaardige toepassingen (biomassa verbranden om stroom te maken) passen niet in het eindbeeld. Hiervoor zijn of komen op kortere termijn alternatieven beschikbaar en is het beleid gericht op afbouw. Overbruggingstoepassingen (zoals zwaar wegtransport totdat waterstof beschikbaar is) passen in het transitieperspectief dat leidt tot ombouw. Hoogwaardige toepassingen (zoals materialen en grondstoffen gemaakt van biomassa) passen in het gewenste eindbeeld waarvoor opbouw nodig is.
Uitnodiging kabinet
Energie-Nederland praat, op uitnodiging van het kabinet, mee over de Uitvoeringsagenda biogrondstoffen. Dat was ook al zo bij de totstandkoming van de onderliggende rapporten en adviezen. Van der Laan: “Op deze manier dragen we er met elkaar zorg voor dat biogrondstoffen op een verantwoorde en zorgvuldige wijze worden ingezet.”
Lees hier onze briefing voor de Tweede Kamerhoorzitting:
Briefing biogrondstoffen Tweede Kamerhoorzitting
Inbreng Energie-Nederland hoorzitting en debat Tweede Kamer prijsplafond
10 november 2022
Blijf inzetten op uitrol congestiemanagement en invoeren verzwaren-tenzij tenders
9 november 2022
Reactie Energie-Nederland op de vijf belangrijkste maatregelen die de Europese Commissie voorstelt voor het herinrichten van de gasmarkt
8 november 2022
Energie-Nederland verwelkomt hulp aan klanten via prijsplafond
7 november 2022
Dag van het Klimaatakkoord & aanbieding routekaart waterstof
3 november 2022
KEV 2022; Een klein stapje de goede kant op, maar snel aanvullend beleid nodig om klimaatdoelen te behalen
3 november 2022
Energie-Nederland betreurt de uitspraak over Porthos
2 november 2022
Energie-Nederland ondertekent intentieverklaring “Samen schuldregelingen redden”
31 oktober 2022
Energie-Nederland is positief dat klanten minder snel kunnen worden afgesloten deze winter
25 oktober 2022
Verplicht publiek eigendom warmtenetten vertraagt warmtetransitie
20 oktober 2022
Reactie op voorstel Europese Commissie om in te grijpen in de gasmarkt
20 oktober 2022