Energie-Nederland over ACM-advies ‘Rol netwerkbedrijven warmte’
Recent heeft de Autoriteit Consument & Markt (ACM) advies uitgebracht over een mogelijke rol van netwerkbedrijven of netbeheerders voor het leveren van warmte. Het advies van het ACM sluit goed aan op de uitgangspunten die Energie-Nederland belangrijk acht voor de warmtemarkt. Echter zijn er vanuit Energie-Nederland ook nog enkele onduidelijkheden over de exacte werking van een aantal adviezen in de praktijk.
Gezonde concurrentie en een gelijk speelveld.
Energie-Nederland heeft als belangrijk uitgangspunt voor de warmtemarkt dat er gezonde concurrentie is. Dit is gunstig voor de afnemers en essentieel voor innovatie en een kosteneffectieve warmtetransitie. Daarnaast moet er sprake zijn van een gelijk speelveld, waarin zowel publieke als private organisaties op basis van een gelijk rendement kunnen investeren. Dit betekent dat alle partijen op gelijke voorwaarden en middels een transparant, open en non-discriminatoir proces moeten kunnen meedoen.
Het ACM-advies is in lijn met de uitgangspunten van Energie-Nederland. Zo heeft het ACM diverse maatregelen voorgesteld om een gelijk speelveld te garanderen, ook wanneer de rol van netwerkbedrijven in het verzorgen van warmtenetten groeit. Deze maatregelen moeten onder andere misbruik van informatie en kruissubsidiëring naar het netwerkbedrijf voorkomen. Dit betreft informatie die het netwerkbedrijf heeft vanuit het netbeheerdersconcern, dat bij vele aspecten van de lokale energie- en warmtetransitie betrokken is. Dergelijke maatregelen zijn volgens Energie-Nederland essentieel voor een goede marktwerking.
Eén eindverantwoordelijke
Ondanks dat verschillende partijen actief zullen zijn in het aanbieden van warmte is het van belang dat er één eindverantwoordelijke is. Voor de uitvoering van de wettelijke taken door een aangewezen warmtebedrijf (zoals leveringszekerheid en redelijke tarieven) is het dus noodzakelijk dat één partij, het aangewezen warmtebedrijf, aanspreekbaar is als eindverantwoordelijke. Dit aangewezen warmtebedrijf kan uiteraard zowel een privaat bedrijf als een publieke organisatie zijn (bv. HVC of het warmtebedrijf van de gemeente Eindhoven).
In haar consultatie voor de nieuwe warmtewet heeft Energie-Nederland als noodzakelijke voorwaarde aangegeven dat het economisch eigendom van het warmtenet bij het aangewezen warmtebedrijf ligt. Ook wanneer het warmtebedrijf andere activiteiten uitbesteed aan derden blijft het aanspreekbaar als eindverantwoordelijke.
Onvoldoende duidelijkheid
Volgens Energie-Nederland bevat het ACM-advies twee suggesties waarvan niet duidelijk is hoe die in de praktijk moeten werken, zeker binnen de uitganspunten die ACM zelf formuleert. De suggestie voor een joint venture bijvoorbeeld, waarin een netwerkbedrijf een (minderheids-)belang kan hebben in een warmtebedrijf, kan financiële risico’s voor de gereguleerde netbeheerder elektriciteit en gas uit hetzelfde concern opleveren. Daarnaast is ook voor de suggestie voor een uitbreiding van de toegestane nevenactiviteiten op het gebied van warmte-opslagfaciliteiten niet duidelijk hoe die moet werken.

5 Vragen aan Niels Redeker over ‘Bestemming Parijs, wegwijzer voor klimaatkeuzes’
17 februari 2021
Energie-Nederland steunt integrale aanpak en ondertekent actieagenda wonen
17 februari 2021
Energie-Nederland steunt verbetering en actualisering van energieregelgeving
12 februari 2021
VeWa: 2020 – Veiligheid behoeft continue aandacht
5 februari 2021
Ontbijtsessie: Uitdagingen Regionale Energiestrategie (RES) na 2030
26 januari 2021
Update: Gevolgen avondklok voor energie- en warmtesector
22 januari 2021
Verkiezingen 2021: Overzicht standpunten politieke partijen energietransitie
13 januari 2021
Hoe gaat de EU zich voorbereiden op het verhoogde 55%-reductiedoel? En welke impact heeft dit op Nederlandse bedrijven?
12 januari 2021
In gesprek met ACM over de aangescherpte Gedragscode Consument en Energieleverancier
12 januari 2021
Biomassa in de gebouwde omgeving inderdaad noodzakelijk om de klimaatdoelen te halen
18 december 2020
Concept Energiewet ter consultatie
18 december 2020