Energie-Nederland over ACM-advies ‘Rol netwerkbedrijven warmte’
Recent heeft de Autoriteit Consument & Markt (ACM) advies uitgebracht over een mogelijke rol van netwerkbedrijven of netbeheerders voor het leveren van warmte. Het advies van het ACM sluit goed aan op de uitgangspunten die Energie-Nederland belangrijk acht voor de warmtemarkt. Echter zijn er vanuit Energie-Nederland ook nog enkele onduidelijkheden over de exacte werking van een aantal adviezen in de praktijk.
Gezonde concurrentie en een gelijk speelveld.
Energie-Nederland heeft als belangrijk uitgangspunt voor de warmtemarkt dat er gezonde concurrentie is. Dit is gunstig voor de afnemers en essentieel voor innovatie en een kosteneffectieve warmtetransitie. Daarnaast moet er sprake zijn van een gelijk speelveld, waarin zowel publieke als private organisaties op basis van een gelijk rendement kunnen investeren. Dit betekent dat alle partijen op gelijke voorwaarden en middels een transparant, open en non-discriminatoir proces moeten kunnen meedoen.
Het ACM-advies is in lijn met de uitgangspunten van Energie-Nederland. Zo heeft het ACM diverse maatregelen voorgesteld om een gelijk speelveld te garanderen, ook wanneer de rol van netwerkbedrijven in het verzorgen van warmtenetten groeit. Deze maatregelen moeten onder andere misbruik van informatie en kruissubsidiëring naar het netwerkbedrijf voorkomen. Dit betreft informatie die het netwerkbedrijf heeft vanuit het netbeheerdersconcern, dat bij vele aspecten van de lokale energie- en warmtetransitie betrokken is. Dergelijke maatregelen zijn volgens Energie-Nederland essentieel voor een goede marktwerking.
Eén eindverantwoordelijke
Ondanks dat verschillende partijen actief zullen zijn in het aanbieden van warmte is het van belang dat er één eindverantwoordelijke is. Voor de uitvoering van de wettelijke taken door een aangewezen warmtebedrijf (zoals leveringszekerheid en redelijke tarieven) is het dus noodzakelijk dat één partij, het aangewezen warmtebedrijf, aanspreekbaar is als eindverantwoordelijke. Dit aangewezen warmtebedrijf kan uiteraard zowel een privaat bedrijf als een publieke organisatie zijn (bv. HVC of het warmtebedrijf van de gemeente Eindhoven).
In haar consultatie voor de nieuwe warmtewet heeft Energie-Nederland als noodzakelijke voorwaarde aangegeven dat het economisch eigendom van het warmtenet bij het aangewezen warmtebedrijf ligt. Ook wanneer het warmtebedrijf andere activiteiten uitbesteed aan derden blijft het aanspreekbaar als eindverantwoordelijke.
Onvoldoende duidelijkheid
Volgens Energie-Nederland bevat het ACM-advies twee suggesties waarvan niet duidelijk is hoe die in de praktijk moeten werken, zeker binnen de uitganspunten die ACM zelf formuleert. De suggestie voor een joint venture bijvoorbeeld, waarin een netwerkbedrijf een (minderheids-)belang kan hebben in een warmtebedrijf, kan financiële risico’s voor de gereguleerde netbeheerder elektriciteit en gas uit hetzelfde concern opleveren. Daarnaast is ook voor de suggestie voor een uitbreiding van de toegestane nevenactiviteiten op het gebied van warmte-opslagfaciliteiten niet duidelijk hoe die moet werken.

Energie-Nederland moedigt maatregelen om gasconsumptie te verminderen aan en benadrukt de urgentie
20 juli 2022
Reactie Energie-Nederland op Kamerbrief over Wcw 15 juli 2022
18 juli 2022
Review van Europese biedzones gestart
5 juli 2022
Vanaf vandaag is de btw op de levering van energie verlaagd naar 9%
1 juli 2022
Europese review van de “Electricity Grid Connection Codes” gestart: Energie-Nederland pleit voor afbakening op technische aansluitvoorwaarden
28 juni 2022
Onderzoek NEa bevestigt: in Nederland gebruikte biomassa voldoet aan de duurzaamheidseisen
27 juni 2022
Florence Forum vraagt terecht aandacht voor grensoverdrijdende handel in de intradaymarkt
15 juni 2022
Nederland ondertekent verklaring voor meer windparken op zee
19 mei 2022
Europese Commissie komt met plannen om de Europese energievoorziening toekomstbestendig te maken
19 mei 2022
Zienswijze Energie-Nederland op wetswijziging Wet Homologatie Onderhands Akkoord
19 mei 2022
Biomassa ingezet in elektriciteitscentrales voldeed in 2021 aan afspraken uit Convenant Duurzaamheid Biomassa
18 mei 2022