Clean Energy Package heeft grote impact op Nederlandse energiemarkt
Binnen het Europees parlement en de diverse lidstaten wordt momenteel druk onderhandeld over de inhoud van het Clean Energy Package. Energie-Nederland heeft de Tweede Kamer aandacht gevraagd voor vijf onderwerpen die van grote betekenis zijn voor de Nederlandse energiemarkt.
Koppeling tussen doelen voor hernieuwbare energie en energie-efficiency en ETS
Binnen de nieuwe richtlijnen worden doelen gesteld voor hernieuwbare energie en energie-efficiëntie. Energie-Nederland streeft naar het vergroten van het aandeel hernieuwbare energie. Maar maakt zich zorgen over het directe effect dat deze doelstellingen hebben op het EU ETS. Een hoger aandeel duurzame energie of een verminderd energiegebruik leiden immers tot een lagere vraag naar CO2-rechten. Hierdoor wordt fossiele opwek eerder goedkoper dan duurder. De wetgeving moet daarom zo worden aangepast dat de CO2-rechten die met deze nieuwe maatregelen worden uitgespaard ook uit de markt worden gehaald.
Garantie van oorsprong zijn belangrijk voor een groene energiemarkt
Energieleveranciers die zelf groene stroom opwekken kunnen met behulp van de garantie van oorsprong klanten zelf-opgewekte (groene)stroom aanbieden. De Europese Commissie wil voorkomen dat groene stroom producenten ‘dubbele’ subsidies ontvangen en wil bedrijven verplichten deze garanties te veilen. Nederlandse groene stroomproducenten krijgen echter geen dubbele subsidies. Door het Nederlands tendersysteem is de opbrengst van de garantie namelijk ingeprijsd in de subsidie/kostenvergoeding. Voor de keuzevrijheid van de consument is het van belang dat ze ook kunnen kiezen voor een leverancier die zelf de groene stroom opwekt.
Eisen aan de inzet van bio-massa
De inzet van biomassa is een belangrijk instrument in de verduurzaming van de energiemarkt. Het voorstel van de Europese Commissie beperkt subsidie voor biomassa tot gebruik in centrales die zowel warmte als elektriciteit produceren. Het feit dat op een bepaalde locatie behoefte is aan elektriciteit wil niet zeggen dat op die locatie ook vraag is naar warmtelevering. Dit is erg afhankelijk van de omstandigheden, zoals de aard van de bebouwde omgeving. Deze eis kan ertoe leiden dat een elektriciteitsproducent gedwongen wordt te kiezen voor een minder duurzame technologie dan biomassa. Energie-Nederland pleit voor een techniek neutrale regeling voor biomassa.
Europese marktintegratie door Regional Operational Centers (ROC’s)
Het integreren van de elektriciteitsmarkten in Europa is een cruciaal onderdeel van de energietransitie. Met een grotere weersafhankelijkheid door opwek uit zon en wind is het noodzakelijk dat binnen de EU stroom gemakkelijk kan worden geïmporteerd en geëxporteerd. De Europese Commissie heeft nu voorgesteld om Regional Operational Centres (ROC’s) in te richten die bindende operationele beslissingen kunnen nemen. Energie-Nederland steunt dit voorstel. Het is een eerste stap om de Europese elektriciteitsmachine daadwerkelijk als één machine aan te sturen. Een ROC kan de netcapaciteit aan de markt toewijzen zonder dat dit verstoord wordt door de belangen van individuele transmissienetbeheerders.
Aggregators moeten programmaverantwoordelijkheid hebben
Een aggregator verzamelt flexibiliteit bij bedrijven of huishoudens en biedt dit (geaggregeerde) volume aan op de markt. De voorstellen van de Europese Commissie zijn onduidelijkheid over de programmaverantwoordelijkheid van aggregators. Dit botst met het principe dat de balans op het net (van vraag en aanbod waardoor de frequentie 50hz blijft) wordt gevormd doordat programmaverantwoordelijken hoeveelheden energie inkopen, verkopen en eventueel afschakelen zodanig dat vraag en aanbod in balans zijn.
Lees hier de brief aan de Tweede Kamer
Brief Energie-Nederland inzake voortgang Clean Energy Package
Transitie krijgt nieuwe energie met de inzet van jong talent
3 juni 2021
Medy van der Laan te gast bij Leaders in Wonen.
19 mei 2021
Rubriek verkiezingen: 4 vragen over energie aan politieke partijen. Deze keer aan… Henri Bontenbal (CDA)
11 maart 2021
Rubriek verkiezingen: 4 vragen over energie aan politieke partijen. Deze keer aan… Joris Thijssen (PvdA)
9 maart 2021
Rubriek verkiezingen: 4 vragen over energie aan politieke partijen. Deze keer aan… Mark Harbers (VVD)
4 maart 2021
5 Vragen aan Niels Redeker over ‘Bestemming Parijs, wegwijzer voor klimaatkeuzes’
17 februari 2021
Hoe gaat de EU zich voorbereiden op het verhoogde 55%-reductiedoel? En welke impact heeft dit op Nederlandse bedrijven?
12 januari 2021
In gesprek met ACM over de aangescherpte Gedragscode Consument en Energieleverancier
12 januari 2021
Kernenergie meenemen in afweging toekomstige betaalbaarheid energiemix
1 december 2020
De koperen plaat is heel veel waard
23 november 2020