Energiesysteem van de toekomst vergt slim samenspel tussen hoofdrolspelers
Het energiesysteem van de toekomst vergt een goed afgestemd samenspel tussen producenten van energie, netwerkbedrijven, gebruikers van energie en overheden. Een brede coalitie van marktpartijen, waaronder Energie-Nederland, heeft het initiatief genomen om te onderzoeken hoe dit belangrijke samenspel voor de toekomst goed georganiseerd kan worden. Dat heeft geresulteerd in een handreiking voor het orkestreren van systeemintegratie in Nederland.
Energietransitie in de knel zonder systeemintegratie
De onderdelen van het energiesysteem, zoals nieuwe energiecentrales, konden tot voor kort goed apart worden ontwikkeld zonder dat veel afstemming met andere onderdelen nodig was. Dat verandert. Als er onvoldoende werk gemaakt wordt van systeemintegratie, partijen onvoldoende afstemmen en barrières voor afstemming in de wet- en regelgeving te lang blijven bestaan, zal de energietransitie in de knel komen. Een brede coalitie van marktpartijen, bestaande uit KVGN, TenneT, NVDE, Energie Nederland, VNCI, VNO-NCW, EBN, Gasunie, GasTerra, NOGEPA en Shell heeft daarom het initiatief genomen te onderzoeken hoe een goed samenspel kan ontstaan.
Samenwerken aan systeemintegratie
Door het klimaatbeleid groeit het aandeel hernieuwbare bronnen snel, wordt hard gewerkt aan nieuwe energiedragers als waterstof, en verandert ook de energievraag. Industriële processen worden bijvoorbeeld geëlektrificeerd. De netbeheerders moeten al die veranderingen bijhouden door bijtijds elektriciteitsnetwerken uit te breiden en gasinfrastructuur om te bouwen. Om dat goed te kunnen doen zullen energiespelers veel meer dan voorheen moeten samenwerken aan wat heet systeemintegratie, en zullen overheden andere randvoorwaarden en stimuleringsmaatregelen moeten voorbereiden.
Meer samenhang en sturing nodig
Dit benodigde samenspel komt er niet vanzelf, maar zal moeten worden georganiseerd. Het rapport Handreiking SEIN ‘Verkenning naar de orkestratie van Systeemintegratie in het Energiesysteem in Nederland’ beschrijft hoe de afstemming zo goed mogelijk kan worden georganiseerd. Praktijkvoorbeelden laten zien hoe dit op lokale schaal nu al werkt. Het rapport constateert ook dat er op nationale schaal in Nederland meer samenhang en sturing nodig is. Er is behoefte aan een ‘organisatie’ die de verantwoordelijkheid voelt om het gewenste samenspel te orkestreren.
De initiatiefnemers onderzoeken in een vervolgfase welke initiatieven en ontwikkelingen er zijn rond systeemintegratie en de organisatie ervan. Op basis daarvan zullen ze met voorstellen komen om deze uitdaging op structureel aandacht te kunnen geven.
Dowload hier het rapport.
MSG_HandreikingSEIN_september2020_final
Inbreng Energie-Nederland hoorzitting en debat Tweede Kamer prijsplafond
10 november 2022
Blijf inzetten op uitrol congestiemanagement en invoeren verzwaren-tenzij tenders
9 november 2022
Reactie Energie-Nederland op de vijf belangrijkste maatregelen die de Europese Commissie voorstelt voor het herinrichten van de gasmarkt
8 november 2022
Energie-Nederland verwelkomt hulp aan klanten via prijsplafond
7 november 2022
Dag van het Klimaatakkoord & aanbieding routekaart waterstof
3 november 2022
KEV 2022; Een klein stapje de goede kant op, maar snel aanvullend beleid nodig om klimaatdoelen te behalen
3 november 2022
Energie-Nederland betreurt de uitspraak over Porthos
2 november 2022
Energie-Nederland ondertekent intentieverklaring “Samen schuldregelingen redden”
31 oktober 2022
Energie-Nederland is positief dat klanten minder snel kunnen worden afgesloten deze winter
25 oktober 2022
Verplicht publiek eigendom warmtenetten vertraagt warmtetransitie
20 oktober 2022
Reactie op voorstel Europese Commissie om in te grijpen in de gasmarkt
20 oktober 2022