Europees energiebeleid verdient een stem
Op donderdag 23 mei 2019 stemt Nederland voor het Europees Parlement en daarmee indirect over Europees energiebeleid. De EU is als wereldleider in energie- en klimaatbeleid ook voor Nederland onmisbaar. Toch is bij Europese verkiezingen de opkomst vaak relatief laag, vooral vergeleken met nationale verkiezingen. Dat is jammer, want het Europese beleid is rechtstreeks van invloed op onze Nederlandse ambities en prestaties op het gebied van klimaat en energie.
Eurelectric, de Europese brancheorganisatie voor energiebedrijven, publiceerde onlangs haar zogeheten European Elections Charter. Hier een korte samenvatting van de belangrijkste punten uit het manifest, die raken aan onze nationale energieagenda.
De strijd tegen klimaatverandering
De transitie naar duurzame energie is een van de belangrijkste speerpunten in het Europese klimaatbeleid. De inzet en ambitie is groot en is vastgelegd in duidelijke Europese doelstellingen. In 2030 wil Europa:
- 40% minder CO2-uitstoot ten opzichte van 1990;
- 32% duurzaam opgewekte energie;
- 32,5% toename in energie-efficiëntie.
Nationaal klimaatbeleid in de lidstaten richt zich dus naar deze Europese normen.
EU-ETS
Om die doelen te halen is het Europees systeem voor emissiehandel (de EU-ETS) in 2018 opnieuw ingericht. Dat was nodig, want uitstootrechten waren vanwege grote overschotten relatief goedkoop, waardoor de uitstoot van bedrijven niet daalde. Door die overmaat nu terug te dringen, dwingt het nieuwe ETS-systeem hogere prijzen voor CO2 af. Dat moedigt schoon energiegebruik aan.
Na het bijstellen van de EU-ETS is de prijs voor emissierechten flink gestegen.
Bron: EEA
Energy Union
Behalve CO2 is ook de Europese handel in energie tussen lidstaten vereenvoudigd met de zogenaamde Energy Union. Bedrijven kunnen makkelijker energieproducten- en diensten over de grens verhandelen, wat gezonde concurrentie en goede dienstverlening aanmoedigt. Daarnaast stimuleert de Energy Union de samenwerking tussen landen, wat goed is voor de leveringszekerheid en voorzieningszekerheid van energie.
Een eerlijke energiemarkt
De Europese Unie zet sterk in op consumentenbelangen met bijvoorbeeld het ‘Clean Energy Package’ en de ‘New Deal for Consumers’. Die zorgen voor betere informatie over je energieverbruik, versnelde afhandeling van overstappen en verhuizen, de mogelijkheid om zelf energie op te wekken en te verhandelen en een goede consumentenbescherming. Dit maakt alledaagse activiteiten zoals het optimaliseren van je verbruik met vraagsturing en opslag, en het betalen van de energierekening een stuk makkelijker.
Innovatie
Slimme innovaties kunnen ervoor zorgen dat drempels voor de consument in de transitie worden weggenomen. De EU investeert veel in innovatie, zoals met Horizon Europe, een investeringsfonds goed voor 100 miljard euro. Het fonds beoogt de ontwikkeling van nieuwe technologieën aan te moedigen voor bijvoorbeeld opslag, mobiliteit, smart grids en elektrisch vervoer. Dat moedigt consumenten aan om actief bezig te zijn met verduurzaming en het zorgt voor nieuwe banen.
Dataveiligheid
Mensen zijn steeds bewuster van de privacygevoeligheid van hun data. Ook in de energiemarkt spelen privacygevoelige gegevens een steeds belangrijkere rol. De Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) waarborgt sinds mei 2018 de controle over je persoonlijke gegevens. In de gedigitaliseerde energiemarkt beschermt de AVG ook de meetgegevens uit de slimme meter.
Een stem voor Europa is een stem voor een sterke duurzame energiesector
Alle nationale energiewetgeving is afkomstig van Europees energiebeleid. De energiesector is dus gebaat bij een sterke en verenigde Europese Unie om de ambitieuze klimaat- en energieagenda verder uit te voeren. Om zo nationale regeringen en parlementen in staat te stellen de meest urgente uitdagingen in de Energietransitie aan te pakken. Een stem voor Europa op 23 mei betekent dus een stem voor een effectief Europees energiebeleid.

Inbreng Energie-Nederland hoorzitting en debat Tweede Kamer prijsplafond
10 november 2022
Energie-Nederland verwelkomt hulp aan klanten via prijsplafond
7 november 2022
Energie-Nederland ondertekent intentieverklaring “Samen schuldregelingen redden”
31 oktober 2022
Energie-Nederland is positief dat klanten minder snel kunnen worden afgesloten deze winter
25 oktober 2022
Verplicht publiek eigendom warmtenetten vertraagt warmtetransitie
20 oktober 2022
Energie-Nederland verwelkomt definitief prijsplafond
4 oktober 2022
Reactie Energie-Nederland op standpunt ACM tariefswijzigingen energieleveranciers
28 september 2022
Energie-Nederland is positief over compensatiepakket energierekening
20 september 2022
Belangrijke commissie debatten in de Tweede Kamer
15 september 2022
Energie-Nederland is blij met plan van GroenLinks en PvdA voor compensatie van de energierekening maar pleit voor een inkomensafhankelijke energiebelastingvermindering
14 september 2022
Reactie Energie-Nederland op NOS.nl artikel “Kabinet wil schulden overnemen van mensen die energie niet kunnen betalen”
12 september 2022