Energiedag: Hoe maken we het groener?

Energiedag: Hoe maken we het groener

Energie-Nederland organiseert op 20 september de tweede Energiedag! Tijdens deze jaarlijkse dag, speciaal voor onze leden, trekken we met elkaar Nederland in. Vorig jaar bezochten we de Friese wateren. Dit jaar trekken we Noord-Brabant in. Een regio waarin hard wordt gewerkt aan een 100% energieneutrale woon- en werkomgeving in 2050.

De Energiedag gaat uiteraard over energie. Ons thema dit jaar is ‘Hoe maken we het groener?’ We staan voor de grote opgave om de gebouwde omgeving en de industrie te verduurzamen. Voor onze sector biedt dit zowel kansen als uitdagingen. Gelukkig staan we hier niet alleen voor. Voor de gebouwde omgeving vormen de woningcorporaties de startmotor en hebben installatiebedrijven een sleutelrol. En voor de industrie staat of valt de verduurzaming met het beleid van de bedrijven zelf.

Tijdens de Energiedag gaan we in gesprek met al deze partijen over hun inzet, plannen en de hobbels die zij tegenkomen. We kijken welke stappen er nu al worden gezet en laten ons inspireren door mooie voorbeelden uit de praktijk. In de ochtend zijn we te gast bij installatiebedrijf Kemkens (een van de servicepartners van Essent) en spreken we met Woningcorporatie Brabant Wonen. In de middag ontvangt Heineken ons op de brouwerij in Den Bosch, waar onder andere biogas uit afvalwater van de rioolwaterzuivering gebruikt wordt voor het verwarmen van water voor het brouw- en verpakkingsproces. Zij laten ons graag zien hoe zij op weg zijn om het ‘groenste’ biertje van de wereld te brouwen.

Natuurlijk is er ook weer volop ruimte om bij te praten en elkaar beter te leren kennen.


Voorlopig programma van de Energiedag:

09.00 uur    Ontvangst deelnemers in Oss
09.30 uur    Verduurzaming van de gebouwde omgeving
Hoe maken we het groener in huis? Presentatie Essent en Kemkens
Uitdagingen woningcorporaties bij het verduurzamen van hun vastgoed Presentatie Brabant Wonen
Bezoek aan Kemkens Academy
12.00 uur    Lunch
13.00 uur    Verduurzaming van de industrie
Ambitie: Verduurzaming van de productieketen Presentatie duurzaamheidstrategie Heineken
Van strategie naar uitvoering Presentatie duurzame initiatieven in brouwerij Den Bosch 
Dialoog o.a. over balanceren, kracht van het net en samenwerking Discussie tussen Heineken en deelnemers
16.00 uur    Bekijk het eens anders (in Den Bosch)!
17.00 uur    Borrel en diner
19.00 uur    Einde programma

Ontdek Brabant samen met ons!

Is uw organisatie lid van Energie-Nederland en wilt u deelnemen aan de Energiedag? Meld u dan hier aan.

Cees Huisman start als Programmamanager Data & Digitalisering bij Energie-Nederland

19 september 2019
Cees Huisman is medio september aan de slag gegaan als Programmamanager Data & Digitalisering bij Energie-Nederland. In deze rol zal hij met de leden mede vorm gaan geven aan het beleid voor ‘de energieleverancier van de toekomst’, waarin data en
Lees verder
presentatie Klimaatakkoord

Energie-Nederland bevestigt deelname Klimaatakkoord

5 augustus 2019
“Als motor en hofleverancier van de energietransitie zijn wij klaar voor een hogere versnelling naar het doel van 49 procent CO2-reductie in 2030”, zo schrijft Energie-Nederland in de brief waarmee zij deelname aan het Klimaatakkoord formeel bevestigt. Met de brief
Lees verder
Interview minister Eric Wiebes over Klimaatakkoord

Energie-Nederland interviewt minister Wiebes: “Het eerst over de finish met de zwaarste rugzak”

18 juli 2019
Naast complimenten voor het goede werk en een terugblik, geeft minister Wiebes in dit interview zijn visie op vervolgstappen na het Klimaatakkoord.
Lees verder
Reactie ACM-rapport Vangnetregeling

Reactie ACM-rapport Vangnetregeling

18 juli 2019
Energie-Nederland blijft van mening dat de Vangnetregulering Energie kan worden afgeschaft, omdat deze niet past bij een volwassen, dynamische markt.
Lees verder

Inzet energieleveranciers voor energiebesparing consument heeft positief effect

12 juli 2019
De inzet van energieleveranciers om consumenten aan te sporen tot energiebesparend gedrag werpt vruchten af. Gerichte informatie en aanbiedingen van de leverancier droegen bij aan een forse groei van het aantal applicaties waarmee consumenten inzicht krijgen in hun verbruik. Eind
Lees verder
Oplossingen brief netcapaciteit niet de juiste

Energie-Nederland, NWEA en Holland Solar willen alternatieve oplossing voor problemen op het net

2 juli 2019
NWEA, Holland Solar hebben kennisgenomen van de brief Gevolgen van het gebrek aan netcapaciteit voor duurzame elektriciteitsprojecten. Energie-Nederland, NWEA en Holland Solar zijn van mening dat de door de minister geschetste oplossingen niet de juiste zijn.
Lees verder

De opmars van waterstof

1 juli 2019
De aandacht voor waterstof is aan een opmars bezig. Opslag van waterstof kan een belangrijke toepassing vormen met het oog op variabele beschikbaarheid van zon- en windenergie. Vooral bij industriële processen kan waterstof zorgen voor vermindering van de CO2-uitstoot die anders niet
Lees verder
Kabinetsvoorstellen klimaat

Kabinetsvoorstellen klimaat goede basis voor integrale aanpak energietransitie

28 juni 2019
De sterke kabinetsvoorstellen zijn cruciaal om de ambities en forse opgave voor de energiesector waar te kunnen maken en de energietransitie haalbaar en betaalbaar te houden.
Lees verder
Energie Balancerings Verordening

Inbreng Eurelectric op implementatie Energie Balancerings Verordening

28 juni 2019
Energie-Nederland steunt de inbreng van Eurelectric op een tweetal consultaties over de implementatie van de Energie Balancerings Richtlijn.
Lees verder

Vragen bij verslag wetsvoorstel minimum CO2-prijs elektriciteitsopwekking

25 juni 2019
Energie-Nederland maakte zich hard voor de waarborging van leveringszekerheid en heeft vragen ingediend bij het verslag aan de Tweede Kamer.
Lees verder
Consumentenbescherming

Reactie Energie-Nederland op motie ‘consumentenbescherming’

24 juni 2019
Volgens Energie-Nederland is nauwelijks sprake van gedupeerde consumenten door onvoldoende bescherming op de Nederlandse energiemarkt.
Lees verder
Ontwerp NOVI versterkt Klimaatakkoord

Ontwerp Nationale Omgevingsvisie (NOVI) versterkt uitvoering Klimaatakkoord

21 juni 2019
Energie-Nederland is blij met de richting en ruimte voor inpassing van duurzame energie in de Ontwerp Nationale Omgevingsvisie (NOVI).
Lees verder