Extra investeringen in zorgvuldig beheer energiegegevens consument
Netbeheerders en energieleveranciers investeren in extra maatregelen voor een goed beheer en een zorgvuldige uitwisseling van energiegegevens van consumenten*.
Consumenten moeten bijvoorbeeld expliciet toestemming geven aan een energieleverancier als deze hun gegevens wil inzien. Met deze gegevens kan bijvoorbeeld een aanbod op maat gemaakt worden. Consumenten krijgen zo meer grip op hun energiegegevens. En ze kunnen erop vertrouwen dat deze juist worden beheerd en uitgewisseld.
Aanbod op maat
Consumenten die een nieuw energiecontract overwegen, kunnen aan energieleveranciers vragen een zogenaamd aanbod op maat te doen. Met een aanbod op maat krijgen consumenten beter inzicht in de maandelijkse kosten van een aanbieding. Ook kunnen kunnen ze de aanbiedingen beter met elkaar vergelijken.
Om een aanbod op maat te kunnen maken, moet de energieleverancier beschikken over een aantal gegevens van de consument. Zoals de grootte van de aansluiting, de aanwezigheid van een slimme meter, het laatst bekende verbruik, de einddatum van het lopende contract. Zo hebben netbeheerders en energieleveranciers afgesproken dat leveranciers die gegevens uit het centrale register willen opvragen, expliciet toestemming moeten hebben van de consument.
Aantal opvragingen
Netbeheerders en energieleveranciers hebben ook aangescherpt hoeveel opvragingen leveranciers mogen doen in een bepaalde periode. De netbeheerders monitoren voor hoeveel aansluitingen een energieleverancier gegevens opvraagt en of dit binnen het normaantal blijft. Indien nodig, wordt de toegang tot de registers tijdelijk opgeschort. Consumenten en hun energiegegevens spelen een steeds belangrijkere rol bij de energietransitie. Onder meer omdat consumenten via zonnepanelen zelf energie opwekken. Of omdat ze hun elektrische auto slim willen laden. Het belang van dataveiligheid neemt daardoor ook steeds meer toe.
*In dit bericht wordt met consumenten bedoeld: ‘consumenten en kleinzakelijke gebruikers’.

Transitie krijgt nieuwe energie met de inzet van jong talent
3 juni 2021
Medy van der Laan te gast bij Leaders in Wonen.
19 mei 2021
Rubriek verkiezingen: 4 vragen over energie aan politieke partijen. Deze keer aan… Henri Bontenbal (CDA)
11 maart 2021
Rubriek verkiezingen: 4 vragen over energie aan politieke partijen. Deze keer aan… Joris Thijssen (PvdA)
9 maart 2021
Rubriek verkiezingen: 4 vragen over energie aan politieke partijen. Deze keer aan… Mark Harbers (VVD)
4 maart 2021
5 Vragen aan Niels Redeker over ‘Bestemming Parijs, wegwijzer voor klimaatkeuzes’
17 februari 2021
In gesprek met ACM over de aangescherpte Gedragscode Consument en Energieleverancier
12 januari 2021
Kernenergie meenemen in afweging toekomstige betaalbaarheid energiemix
1 december 2020
De koperen plaat is heel veel waard
23 november 2020
3 Vragen aan Marthijn Junggeburth, duurzaamheidsmanager bij Bavaria
10 november 2020