Feiten en cijfers over de energietransitie
Hoe staat Nederland ervoor in de energietransitie? Die vraag kan op vele verschillende manieren worden beantwoord. Afhankelijk van onder meer de doelstelling die als maatstaf wordt genomen. Zo is er het aandeel duurzaam geproduceerde energie – in 2019 gestegen van 7,4 naar 8,6%, daar waar dit eind 2020 14% moet zijn om aan de EU-doelstelling te voldoen.
Ook kan worden gekeken naar het energieverbruik per sector en naar de uitstoot van broeikasgassen die daarmee gepaard gaat. Hoe heeft zich dit ontwikkeld in de tijd, hoe ver is de CO2-uitstoot nu teruggedrongen en hoe verhoudt zich dat tot de afspraken in het klimaatakkoord?
Het debat over de energietransitie is gebaat bij de beschikbaarheid van dit soort accurate en waardevrije informatie. Energie-Nederland staat in het hart van de energietransitie, was betrokken bij drie van de vier klimaattafels en heeft zodoende inzicht in en overzicht over vele bronnen van informatie. De belangrijkste voor de energiesector beschikbare feiten en cijfers zijn nu toegankelijk, overzichtelijk en handzaam bijeengebracht op de website van Energie-Nederland. Waar mogelijk worden de kerncijfers in de actuele context geplaatst.
Feiten en cijfers toont in verschillende grafieken de verwachte effecten van het klimaatakkoord. Maar belicht bijvoorbeeld ook zaken als ‘het energieverbruik van huishoudens in de tijd’, de groei van het aantal warmtepompen en de opbouw van de energierekening. Zo veel mogelijk nuttige, noodzakelijke, maar ook wetenswaardige informatie dus, welke periodiek wordt herzien en geactualiseerd.
Feiten en cijfers van Energie-Nederland bestaat momenteel uit de volgende vier hoofstukken: de energiemarkt, de energietransitie, emissies en verbruik en de energieconsument.

5 Vragen aan Niels Redeker over ‘Bestemming Parijs, wegwijzer voor klimaatkeuzes’
17 februari 2021
Energie-Nederland steunt integrale aanpak en ondertekent actieagenda wonen
17 februari 2021
Update Regionale Energiestrategie: hoe staan we ervoor?
16 februari 2021
Klimaatdoelen 2030 nu al race tegen de klok
16 februari 2021
Energie-Nederland steunt verbetering en actualisering van energieregelgeving
12 februari 2021
VeWa: 2020 – Veiligheid behoeft continue aandacht
5 februari 2021
Ontbijtsessie: Uitdagingen Regionale Energiestrategie (RES) na 2030
26 januari 2021
Verkiezingen 2021: Overzicht standpunten politieke partijen energietransitie
13 januari 2021
Hoe gaat de EU zich voorbereiden op het verhoogde 55%-reductiedoel? En welke impact heeft dit op Nederlandse bedrijven?
12 januari 2021
In gesprek met ACM over de aangescherpte Gedragscode Consument en Energieleverancier
12 januari 2021