Plan voor Europese integratie van flex in de onbalansmarkt kan beter
De Europese integratie van de onbalansmarkt zou het mogelijk moeten maken dat er een grotere pool aan flexmiddelen ontstaat. Dit is efficiënter dan flex lokaal of per land te regelen.
Dit is zeer belangrijk bij de transitie naar een CO2 neutrale energievoorziening, waar er meer onzekerheid bij de productie is. Voor deze integratie consulteren de gezamenlijke nationale transmissienetbeheerders een voorstel voor implementatie van een platform voor integratie van het aFRR onbalansproduct. In Nederland is dit product bekend als regelvermogen en vormt hier de ruggengraat van de onbalansmarkt.
Financiële verantwoordelijkheid onbalansmarkt
Energie-Nederland staat een model onbalansmarkt voor waar marktpartijen volledig de financiële verantwoordelijkheid krijgen voor hun onbalansen: het verschil tussen wat een partij aangeeft wat hij gaat doen en wat er uiteindelijk daadwerkelijk is gebeurd in het elektriciteitssysteem. De transmissienetbeheerder moet alleen reserves activeren als er ook daadwerkelijk een onbalans is opgetreden. Dit systeem kennen we in Nederland al vanaf het begin van de liberalisering en heeft geleid tot een concurrerende markt met innovatieve flexproducten. Dit is ook de geest van de Energie Balanceringsverordening op basis waarvan het voorstel wordt gedaan.
Gelijkheid en harmonie
Het voorstel voldoet maar ten dele aan deze ‘geest’. Om een efficiënte markt te krijgen moet het product in alle landen gelijk zijn. Het voorstel doet daarin echter slechts beperkt harmonisatievoorstellen. Ook de activeringsfilosofie wordt niet geharmoniseerd, wat leidt tot verstoring van marktprijzen en verschillend gebruik van de verschillende onbalansproducten. Overigens wordt in dit voorstel de interactie tussen de producten niet behandeld, wat volgens ons essentieel is. Het voorstel voor de beprijzing van onbalans volgt nog, dit maakt de beoordeling van het huidige voorstel lastig.
Ongelijk speelveld
Samengevat maken de transmissienetbeheerders weinig echte keuzes en lijkt het erop of de verschillende transmissienetbeheerders elkaar vooral als concurrenten zien. Dit leidt niet tot een gelijk speelveld. Mogelijk dat een deel van het gebrek aan samenwerking wordt veroorzaakt door door verschillende prikkels in de regulering van de verschillende landen. Hier ligt een uitdaging voor de toezichthouders die een beslissing over het voorstel moeten nemen.
De inbreng van Energie-Nederland op de consultatie treft u hieronder aan.
rec

Inbreng Energie-Nederland hoorzitting en debat Tweede Kamer prijsplafond
10 november 2022
Blijf inzetten op uitrol congestiemanagement en invoeren verzwaren-tenzij tenders
9 november 2022
Reactie Energie-Nederland op de vijf belangrijkste maatregelen die de Europese Commissie voorstelt voor het herinrichten van de gasmarkt
8 november 2022
Energie-Nederland verwelkomt hulp aan klanten via prijsplafond
7 november 2022
Dag van het Klimaatakkoord & aanbieding routekaart waterstof
3 november 2022
KEV 2022; Een klein stapje de goede kant op, maar snel aanvullend beleid nodig om klimaatdoelen te behalen
3 november 2022
Energie-Nederland betreurt de uitspraak over Porthos
2 november 2022
Energie-Nederland ondertekent intentieverklaring “Samen schuldregelingen redden”
31 oktober 2022
Energie-Nederland is positief dat klanten minder snel kunnen worden afgesloten deze winter
25 oktober 2022
Verplicht publiek eigendom warmtenetten vertraagt warmtetransitie
20 oktober 2022
Reactie op voorstel Europese Commissie om in te grijpen in de gasmarkt
20 oktober 2022