Het akkoord voor de gebouwde omgeving in tien punten
De opgave voor de energietransitie in de gebouwde omgeving is complex, door de grote diversiteit aan huishoudens én aanbieders. Desondanks biedt het plan een goede basis voor werken naar een CO2-vrije gebouwde omgeving in 2050. Daarvoor is langjarig stabiel overheidsbeleid nodig om de markt uit te dagen, innovatie te stimuleren en de consument te prikkelen.
Energiebelasting in gebouwde omgeving
Cruciaal is de voorgestelde stapsgewijze schuif in de energiebelasting op gas en elektriciteit. Beide worden straks gelijk voor CO2-uitstoot belast: gas in 2030 20 ct/m3meer en elektriciteit 6,5 ct/kWh minder.
No-regret maatregelen
Het plan kent een snelle start met onder andere no-regret maatregelen (zoals isoleren) en uitvoeren van de meest kansrijke plannen uit de Aedes-routekaart. Ook komt er een wijkaanpak, waarin alle gemeenten in 2021 per wijk aangeven wat het meest kosteneffectieve alternatief is voor aardgas.
Woonlastenneutraliteit
Tot slot is het plan ambitieus over kostenreductie. Voldoende opschaling, innovatie en financieringsarrangementen moeten leiden tot stevige kostenreductie en een woonlastenneutrale aanpak. Diverse partijen, waaronder Energie-Nederland, en diverse onderzoeken betwijfelen of woonlastenneutraliteit haalbaar is.
Het akkoord voor de gebouwde omgeving in tien punten:
-
Snel beginnen
Dat betekent: aardgasvrije nieuwbouw per 1-7-2018; stimuleren no-regret maatregelen (zoals isoleren); Aedes routekaart/aanbod warmtebedrijven (in 2019 10.000, in 2020 15.000, in 2021 25.000 bestaande woningequivalenten op warmte).
-
Er komt een wijkgerichte aanpak
Wijk voor wijk aan de slag. Met de regie bij de gemeenten wat leidt tot een plan voor elke wijkin 2021. Tempo van 50.000 woningen verduurzamen in 2021 naar 200.000 in 2030. Er komt een afwegingskader dat helpt bij de keuze voor het meest kosteneffectieve alternatief voor verwarmen met aardgas..
-
Participatie
Belangrijk voor zo’n complexe opgave. Denk aan hoe gemeenten tijdig inwoners, marktpartijen en netbeheerders betrekken; ruimte voor lokale initiatieven, etc.
-
Verduurzaming gebouwde omgeving kan nagenoeg woonlastenneutraal
Dat zou haalbaar zijn met voldoende opschaling/innovatie die tot stevige kostendaling leidt en met goede financiering (o.a. gebouwgebonden financiering) met lange afschrijftermijnen.
-
Financiering: belasting en subsidie
Schuif in de energiebelasting: gelijke belasting voor elektriciteit en gas qua CO2-grondslag. Gas tot 2030 in stappen 20 ct/m3duurder; elektriciteit 6,5 ct/kWh goedkoper. Dit najaar wordt onderzocht hoe continuering van de SDE+/ISDE of andere instrumenten bij kunnen dragen.
-
Financiering door marktpartijen
Gebouw gebonden financiering is een belangrijk instrument, waar nog wel wetgeving voor nodig is. Er wordt beperkt ingezet op uitbouw van bestaande arrangementen (zoals hypotheek, energiebespaarlening).
-
Normen voor gebouwen en installaties
Normering wordt in principe gebaseerd op daadwerkelijk verbruik (kWh/m2). Er zijn nog geen concrete Er is een opening voor ook kunnen alloceren van duurzame warmte.
-
Reduceren warmtevraag en ontwikkelen duurzame warmtetechnieken
Goed isoleren (vaak is dat een no-regret maatregel) en doorontwikkelen van warmtetechnieken (collectieve en individueel) zijn beide nodig. De warmtebedrijven hebben aangeboden vanaf 2025 jaarlijks 80.000 woningequivalenten op warmtenetten aan te sluiten.
-
Veel meer groen gas, geothermie en aquathermie
Het gasnet blijft in veel wijken tot na 2030 gewoon nodig. De verwachting is dat in 2030 circa 2 miljard m3duurzame gassen nodig zijn. Geothermie groeit van 3 PJ nu naar 50 PJ in 2030 en 200+ PJ in 2050. De potentie voor aquathermie is 80-120 PJ (25-40% van de warmtevraag in de gebouwde omgeving). Voor geo- en aquathermie is steun nodig van de overheid om technieken verder te onderzoeken en te ontwikkelen.
-
Vijf innovatieprogramma’s
Eén van deze innovatieprogramma’s is een programma voor duurzame gassen.

Klimaatdoelen gebouwde omgeving verder uit beeld door Kabinetsbesluit biomassa
26 april 2022
Energiebesparing wordt aangejaagd met Nationaal Isolatieprogramma
6 april 2022
Energie-Nederland blij met Rijksbijdrage aardgasvrije wijken voor 14 gemeenten
11 maart 2022
Isoleren moet sneller, slimmer en socialer
13 september 2021
Energie-Nederland steunt voorstel van NVDE voor forse uitbreiding SDE++, vooral voor duurzame warmte
22 juli 2021
Warmtetransitie in de gebouwde omgeving: tandje erbij echt nodig!
8 juli 2021
Goed dat RES 1.0 er ligt. Nu aan de slag met de uitvoering.
5 juli 2021
Vol inzetten op verdere verduurzaming gebouwde omgeving
22 juni 2021
Actieagenda: 5 acties om nu vol in te zetten op de laagdrempelige energietransitie in de gebouwde omgeving
4 juni 2021
Oproep Energie-Nederland aan nieuw kabinet: De energietransitie vraagt om besturen met lef
4 juni 2021
Transitie krijgt nieuwe energie met de inzet van jong talent
3 juni 2021