Geschillencommissie biomassa: energiebedrijven voldoen aan duurzaamheidseisen
De energiebedrijven hebben de duurzaamheid van de biomassa die zij gebruiken, voldoende aangetoond. Dat concludeert de geschillencommissie biomassa in haar advies van 1 oktober 2020. Deze commissie was door Greenpeace en andere milieuorganisaties samen met de energiebedrijven gevraagd zich hierover uit te spreken.
In 2015 hebben de energiebedrijven en de milieuorganisaties strenge duurzaamheidseisen afgesproken voor het gebruik van biomassa in elektriciteitscentrales. Het gaat om de strengste duurzaamheidseisen ter wereld gericht op onder meer duurzaam bosbeheer, behoud van biodiversiteit en CO2-reductie. Deze afspraken zijn vastgelegd in het “Convenant Duurzaamheid biomassa”. Daarin zijn ook afspraken gemaakt over de wijze waarop de energiebedrijven kunnen aantonen dat de biomassa die zij gebruiken aan de duurzaamheidseisen voldoet. Deze afspraken zijn na 2015 verder uitgewerkt.
De geschillenprocedure ging over de afspraken over de wijze waarop de energiebedrijven aantonen dat de biomassa die zij gebruiken aan de duurzaamheidseisen voldoet. De energiebedrijven hebben dit in de afgelopen jaren aangetoond met keurmerken waarover de gebruikte biomassa beschikt – zoals het FSC-keurmerk – en met verklaringen van onafhankelijke deskundigen dat de biomassa aan de duurzaamheidseisen voldoet. De geschillencommissie heeft nu bepaald dat de energiebedrijven op deze manier de duurzaamheid van de gebruikte biomassa voldoende hebben aangetoond.
Biomassa ook goedgekeurd door overheid
Eerder had de overheid de door de energiebedrijven gebruikte biomassa al goedgekeurd in het kader van de subsidieregeling voor het gebruik van biomassa in elektriciteitscentrales. De duurzaamheidseisen die de milieuorganisaties en de energiebedrijven hebben afgesproken over onder meer duurzaam bosbeheer en CO2-reductie zijn op hun gezamenlijk verzoek door de Minister opgenomen in deze subsidieregeling.
Aanbeveling geschillencommissie
In 2015 is afgesproken dat de energiebedrijven en milieuorganisaties een aantal afspraken over de wijze waarop de duurzaamheid van biomassa kan worden aangetoond, samen nog verder zouden uitwerken. Voor een groot deel is dat ook gebeurd. Over enkele aspecten, die niet in de wet- en regelgeving konden worden opgenomen, hebben de energiebedrijven en de milieuorganisaties nog geen overeenstemming kunnen bereiken. De commissie beveelt aan dat de milieuorganisaties daarover verder met de energiebedrijven overleggen. De energiebedrijven zijn bereid tot verder overleg en nemen ook de suggesties van de commissie voor mogelijke oplossingen mee. Zij hopen snel met de milieuorganisaties tot overeenstemming te komen.
Biomassa belangrijk voor halen klimaatdoelen
De inzet van duurzame biomassa in elektriciteitscentrales is voor Nederland belangrijk om te voldoen aan het doel van 14% duurzame energie in 2020 en 16% in 2023. Nederland ligt op dit moment achter bij het halen van deze doelen. De energiebedrijven hebben daarom de ambitie om met biomassa op een duurzame en innovatieve manier bij te dragen aan de Nederlandse klimaatdoelstellingen.
De uitspraak van de geschillencommissie is hier te vinden.

Inbreng Energie-Nederland hoorzitting en debat Tweede Kamer prijsplafond
10 november 2022
Blijf inzetten op uitrol congestiemanagement en invoeren verzwaren-tenzij tenders
9 november 2022
Reactie Energie-Nederland op de vijf belangrijkste maatregelen die de Europese Commissie voorstelt voor het herinrichten van de gasmarkt
8 november 2022
Energie-Nederland verwelkomt hulp aan klanten via prijsplafond
7 november 2022
Dag van het Klimaatakkoord & aanbieding routekaart waterstof
3 november 2022
KEV 2022; Een klein stapje de goede kant op, maar snel aanvullend beleid nodig om klimaatdoelen te behalen
3 november 2022
Energie-Nederland betreurt de uitspraak over Porthos
2 november 2022
Energie-Nederland ondertekent intentieverklaring “Samen schuldregelingen redden”
31 oktober 2022
Energie-Nederland is positief dat klanten minder snel kunnen worden afgesloten deze winter
25 oktober 2022
Verplicht publiek eigendom warmtenetten vertraagt warmtetransitie
20 oktober 2022
Reactie op voorstel Europese Commissie om in te grijpen in de gasmarkt
20 oktober 2022