Grootschalige aansluiting zonnepanelen op het net stagneert. Wat nu?

De ambitie vanuit de elektriciteitstafel in het concept-klimaatakkoord is stevig. En dat is een goede zaak. Echter, als drie weken later de volgende kop in de krant verschijnt: “Omslag naar groene energie stuit op gebrek aan stroomkabels”, moet ik direct denken aan de beroemde dichtregels van Willem Elsschot: “Tussen droom en daad staan wetten in de weg, en praktische bezwaren”. Deze kop in het FD van 11 januari bracht veel teweeg. In de dagen erna volgden vele artikelen en items in diverse media over burgers, instellingen en bedrijven die voorlopig helaas geen aansluiting op het elektriciteitsnet voor hun zonnepanelen kunnen krijgen. Een zeer onwenselijke situatie, juist gezien die ambitie om in 2030 75% van de elektriciteit duurzaam op te wekken. Dat niveau is vandaag 15%. “Nee” zeggen tegen het aan kunnen sluiten van duurzame bronnen is dus geen optie. Wat te doen?

De energietransitie stelt iedereen voor grote uitdagingen. Geen tijdige aansluiting van de infrastructuur voor grootschalige zonneparken is daar een voorbeeld van. Waar tot voor kort het energiesysteem redelijk voorspelbaar kon worden ingericht, maken de nieuwe vormen van opwekking van elektriciteit het noodzakelijk om in een onvoorspelbare situatie toch beslissingen te nemen voor de langere termijn. Dat is een enorme omslag in denken en doen. De vereisten van de maatschappij straks zijn het uitgangspunt voor de investeringen nu. Maar wat zijn die vereisten? De energietransitie is namelijk een vrijwel onbeschreven blad, niemand heeft de blauwdruk van hoe het moet. Is er daarme sprake van een onmogelijke situatie?

Nee, deze energietransitie biedt juist ook kansen. Door alle kennis en kunde slim te bundelen gaat het ons lukken. En door het wegnemen van belemmerende regulering voor het verzwaren en vergroten van het energienet, het plaatsen van meer windmolens en zonneparken, etc. De toekomstgerichte investeringen door private en publieke partijen dient hand in hand te gaan met daartoe ingerichte regulering. We roepen gemeenten en provincies op om tot spoedprocedures te komen voor vergunningafgifte voor het aanleggen van (extra) kabels. En als daar in voorkomende gevallen nieuwe wetgeving voor nodig is, geldt dat het Rijk snel met nieuwe wetgeving hiervoor zal moeten komen. Met de blik gericht op 2030 en daarna. Want als we daadwerkelijk 70 – 75% duurzame elektriciteit willen hebben in 2030, dan moeten we nu investeren. Ja, dat gaat om grote getallen en en daarmee risico’s en onzekerheden. Wat we wel zeker weten is dat dralen de energietranistie alleen maar duurder maakt.

Medy van der Laan, Voorzitter Energie-Nederland

Congestiemanagement: het elektriciteitsnet beter benutten

16 februari 2022
Wat is congestiemanagement? En waarom is het een essentieel onderdeel om het elektriciteitsnet beter te benutten en zo de energietransitie te versnellen? Achtergrond Er is beperkte transportcapaciteit op het elektriciteitsnet. In grote delen van het land wordt geen duurzame productie
Lees verder

Kernenergie meenemen in afweging toekomstige betaalbaarheid energiemix

1 december 2020
Kernenergie staat weer nadrukkelijk op de kaart. De Tweede Kamer wil weten onder welke voorwaarden marktpartijen bereid zijn te investeren in kerncentrales en welke ondersteuning van de overheid daarvoor nodig is. Op 2 december houdt zij daarom een rondetafelgesprek over de rol van kernenergie in de energiemix van de toekomst.
Lees verder

De koperen plaat is heel veel waard

23 november 2020
Dat elektriciteit een onmisbare basisbehoefte is in de maatschappij, blijkt altijd weer uit de paniek bij de uitval ervan.Een sterk net heeft dus grote maatschappelijke baten. Daarom is misschien wel het grootste probleem in de huidige discussie rondom transportproblemen in het net is dat we deze maatschappelijke baten uit het oog verliezen en het alleen maar hebben over de kosten van het net. Maar de koperen plaat heeft wel heel veel waarde!
Lees verder

3 Vragen aan Marthijn Junggeburth, duurzaamheidsmanager bij Bavaria

10 november 2020
Gaat ijzerpoeder de industrie helpen verder te verduurzamen? Bavaria ziet er kansen in en start deze maand een experiment om ijzerpoeder in te zetten in hun brouwproces. Energie-Nederland stelde duurzaamheidsmanager Marthijn Junggeburth 3 vragen.
Lees verder

Noodzakelijke duidelijkheid voor de markt in Wiebes’ reactie op initiatiefnota Sienot

5 november 2020
Energie-Nederland is blij met de duidelijkheid die minister Wiebes geeft in reactie op de initiatiefnota “De ruggengraat voor goedkope en schone stroom, het elektriciteitsnet van de toekomst”. Zo bevestigt hij het principe dat het niet uit moet maken waar je fysiek aansluit en hoe je een aansluiting gebruikt. Dat vindt Energie-Nederland belangrijk omdat daardoor iedereen gelijke toegang tot het elektriciteitssysteem krijgt.
Lees verder

Ontbijtsessie Het huis als bron van energie: Gedragsverandering altijd nodig bij verminderen energiebehoefte

27 oktober 2020
Op 27 oktober startte een nieuwe reeks ontbijtsessies van Energie-Nederland. Tijdens de eerste sessie stond onze persoonlijke leefomgeving centraal. Drie sprekers namen deelnemers mee in hun toekomstbeelden en overtuigden kijkers dat het huis van de toekomst een slim huis is!
Lees verder

Nationaal Groeifonds voor klimaatneutrale samenleving met economische groei

27 oktober 2020
Het Nationaal Groeifonds moet de focus leggen op klimaatbestendige projecten en zo een belangrijke impuls geven aan CO2-reductie. Dat schrijft Energie-Nederland in de position paper die de vereniging heeft ingebracht bij de Tweede Kamer. Op 28 oktober houdt de Tweede Kamer een Rondetafelgesprek over de inrichting en toepassing van het Nationale Groeifonds.
Lees verder

3 Vragen aan Annemieke Roobeek, commissaris Eneco

13 oktober 2020
Annemieke Roobeek, hoogleraar Strategie en Transformatiemanagement aan Nyenrode, is per 1 oktober benoemd als lid van de Raad van Commissarissen van Eneco. Energie-Nederland stelde haar in dat kader 3 vragen over haar motivatie, persoonlijke droom en kijk op het slagen van de energietransitie.
Lees verder

Medy van der Laan te gast bij Dutch Green Building Week

9 oktober 2020
Medy van der Laan was op 23 september te gast in de Green Talk ter gelegenheid van de 10e editie van de Dutch Green Building Week. Met presentator Twan Huys en DGBC-directeur Annemarie van Doorn ging zij in gesprek over hoe Nederland zijn rol als gidsland kan terugpakken op duurzaam bouwen en ontwikkelen.
Lees verder

Arjan Lucius, Grondlegger van Junior Energiecoach: “Kinderen zijn de motor voor verandering, ook bij verduurzaming in huis”

7 september 2020
Junior Energiecoach is aan een opmars bezig! Dit “feel good-project voor gezinnen”, zoals grondlegger Arjan Lucius het zelf noemt, start dit najaar voor de vierde keer. Inmiddels lopen al meer dan 750 junior energiecoaches in huizen rond die samen met hun ouders aan de slag zijn gegaan met energiebesparing. Energie-Nederland sprak met Arjan over het gedachtegoed en succes van het format.
Lees verder

Column Medy van der Laan: Prachtige blik op windpark Borssele 1&2

7 september 2020
Daar stond ik dan - totaal zeeziek - aan de reling van de Service Vessel Windcat 101, deinend op een veel woestere zee dan gedacht, varend naar Windpark Borssele 1&2. Hij is bijna klaar: in oktober wordt de laatste molen geinstalleerd. Het is indrukwekkend en wat heb ik ervan genoten.
Lees verder

Leidraad voor transparante en toekomstbestendige organisatie van warmtenetten

29 november 2019
Voor de warmtetransitie in de gebouwde omgeving zijn er verschillende mogelijk­heden als alternatief voor aardgas. Die opties zijn nu elektrisch verwarmen, met bijvoorbeeld een (hybride) warmtepomp, verwarmen met duurzaam gas of verwarmen met aansluiting op een collectief warmtenet. Gemeenten hebben de
Lees verder