Handreiking participatie in duurzame energieprojecten gepubliceerd
Door de energietransitie zal het Nederlandse landschap er de komende jaren anders uit gaan zien. Met de komst van lokale, schone energiebronnen als zon en wind wordt onze Nederlandse energievoorziening steeds zichtbaarder, ook in de fysieke omgeving. Draagvlak en acceptatie onder omwonenden en andere burgers en bedrijven uit de omgeving van projecten zijn daarbij van cruciaal belang. In het Klimaatakkoord (Elektriciteitstafel) is daarom afgesproken in te zetten op een grotere mate van participatie van de lokale omgeving bij duurzame energie.
Handreiking biedt schat aan informatie
Op 28 november is de Handreiking Participatie in duurzame energieprojecten gepubliceerd op klimaatakkoord.nl. Ontwikkelaars, overheden en financiers vinden hier handvatten waarmee ze participatie in zon- en windprojecten kunnen inrichten en verbeteren. Zowel in de voorbereidende beleidsfase als in de projectfase kunnen burgers meedenken, meebeslissen en bij projecten meeprofiteren. Dit komt het draagvlak ten goede en maakt de (ruimtelijke inpassing van de) projecten beter. De nieuwe handreiking biedt een schat aan informatie, deels via links naar andere documenten. Brancheorganisaties uit de energiesector, energiecoöperaties, natuur- en milieubeweging en overheden hebben meegewerkt aan de Handreiking.
Participatiewaaier als menukaart van participatieopties
Deze organisaties hebben ook de Participatiewaaier gemaakt, die zich richt op projectparticipatie bij zon- en windenergie. De waaier wordt gebruikt om de omgeving te laten participeren in een concreet project. Het is een menukaart van mogelijke bovenwettelijke participatieopties. De Participatiewaaier bevat een overzicht van verschillende vormen van projectparticipatie (ontwerpparticipatie en met name financiële participatie). Door de Participatiewaaier kunnen projectontwikkelaars en overheden beter kiezen in welke vorm de omwonenden kunnen meedoen en voordeel hebben bij het betreffende zon- en windproject. Omwonenden kunnen meedenken over de ruimtelijke inpassing, maar afhankelijk van het project ook direct investeren of mede-eigenaar worden. Of een omgevingsfonds investeert in de directe omgeving, zoals in verduurzaming van de sportclub of speelvoorzieningen.
De betrokken organisaties en overheden zijn ervan overtuigd dat meer mensen mee kunnen en willen gaan doen in duurzame energieprojecten. Dat biedt voordelen voor hen, voor de duurzame energieprojecten en voor het draagvlak voor de transitie als geheel. Zonne- en windenergie doen we samen.

Energie-Nederland moedigt maatregelen om gasconsumptie te verminderen aan en benadrukt de urgentie
20 juli 2022
Reactie Energie-Nederland op Kamerbrief over Wcw 15 juli 2022
18 juli 2022
Review van Europese biedzones gestart
5 juli 2022
Vanaf vandaag is de btw op de levering van energie verlaagd naar 9%
1 juli 2022
Europese review van de “Electricity Grid Connection Codes” gestart: Energie-Nederland pleit voor afbakening op technische aansluitvoorwaarden
28 juni 2022
Onderzoek NEa bevestigt: in Nederland gebruikte biomassa voldoet aan de duurzaamheidseisen
27 juni 2022
Florence Forum vraagt terecht aandacht voor grensoverdrijdende handel in de intradaymarkt
15 juni 2022
Nederland ondertekent verklaring voor meer windparken op zee
19 mei 2022
Europese Commissie komt met plannen om de Europese energievoorziening toekomstbestendig te maken
19 mei 2022
Zienswijze Energie-Nederland op wetswijziging Wet Homologatie Onderhands Akkoord
19 mei 2022
Biomassa ingezet in elektriciteitscentrales voldeed in 2021 aan afspraken uit Convenant Duurzaamheid Biomassa
18 mei 2022