Heldere kabinetsvisie op rol waterstof en Groen gas in duurzaam CO2-vrij energiesysteem
Energie-Nederland is blij met de heldere kabinetsvisie waterstof en groen gas die minister Wiebes op 30 maart in een drietal brieven aan de Tweede Kamer bekendmaakte. Het kabinet stippelt een duidelijke route uit voor de opmars van duurzame en CO2-vrije gassen in het energiesysteem. Voor waterstof past dit goed bij de eigen visie van Energie-Nederland, waarin ook is aangegeven hoe een gefaseerde aanpak eruit kan zien.
Actie nodig om waterstof echt van de grond te krijgen en te koppelen met meer duurzame opwek
Met het verschijnen van de kabinetsvisie staan waterstof en het toekomstig belang nu ook duidelijk op de kaart en op de politieke agenda. Dat is nodig, want op veel terreinen is actie nodig om waterstof echt van de grond te krijgen. Niet alleen in Nederland, maar ook internationaal. Alleen dan is de ontwikkeling van waterstof ook echt een win-win-game; een energiedrager waarmee een grote CO2-reductie wordt bereikt én die economische kansen voor Nederland biedt. De kabinetsvisie zet dit helder uiteen en spreekt daarmee een zekere ambitie uit. De overheid wil serieus met waterstof aan de slag en zal hiermee ook verder gaan.
De kabinetsvisie voor waterstof en voor groen gas gaat uitgebreid in op wat nodig is om deze opties in Nederland van de grond te krijgen. Op dit punt sluit de waterstofvisie van het kabinet goed aan op de visie van Energie-Nederland op wat nodig is voor het ontwikkelen van waterstof. Die visie benadrukt het belang om de ontwikkeling van groene waterstof te koppelen aan extra investeringen in duurzame en CO2-vrije opwekcapaciteit voor elektriciteit. Die koppeling werkt Energie-Nederland graag verder uit met het kabinet.
Bijdrage energiebedrijven aan verdere ontwikkeling
In dezelfde lijn als voor waterstof, schetst het kabinet een routekaart voor groen gas. In Nederland is een behoorlijk potentieel aan groen gas dat beschikbaar zou kunnen komen. Dit kan een welkome aanvulling zijn op duurzame waterstof voor een CO2-vrije gasvoorziening in de toekomst. Stimulering, innovatie en professionalisering zijn belangrijke sleutels voor het nemen van verdere stappen. Energiebedrijven kunnen en willen hieraan een bijdrage leveren, bijvoorbeeld door mee te denken over verdere opties en instrumenten. Zoals het instellen van een bijmengverplichting die in de routekaart voor groen gas als in de waterstofvisie wordt genoemd als alternatief instrument om deze duurzame gassen verder van de grond te krijgen. Dat vraagt wel een grondige verkenning van marktaspecten, financiële en juridische implicaties voor zowel producenten als klanten en afnemers. Energie-Nederland gaat hier graag het gesprek over aan.
De visie van Energie-Nederland op waterstof vindt u hier

Energie-Nederland moedigt maatregelen om gasconsumptie te verminderen aan en benadrukt de urgentie
20 juli 2022
Reactie Energie-Nederland op Kamerbrief over Wcw 15 juli 2022
18 juli 2022
Review van Europese biedzones gestart
5 juli 2022
Vanaf vandaag is de btw op de levering van energie verlaagd naar 9%
1 juli 2022
Europese review van de “Electricity Grid Connection Codes” gestart: Energie-Nederland pleit voor afbakening op technische aansluitvoorwaarden
28 juni 2022
Onderzoek NEa bevestigt: in Nederland gebruikte biomassa voldoet aan de duurzaamheidseisen
27 juni 2022
Florence Forum vraagt terecht aandacht voor grensoverdrijdende handel in de intradaymarkt
15 juni 2022
Nederland ondertekent verklaring voor meer windparken op zee
19 mei 2022
Europese Commissie komt met plannen om de Europese energievoorziening toekomstbestendig te maken
19 mei 2022
Zienswijze Energie-Nederland op wetswijziging Wet Homologatie Onderhands Akkoord
19 mei 2022
Biomassa ingezet in elektriciteitscentrales voldeed in 2021 aan afspraken uit Convenant Duurzaamheid Biomassa
18 mei 2022