Hier meegestookte biomassa uit Baltische staten voldoet aan strengste duurzaamheidseisen ter wereld
Kolencentrales in Nederland zetten ook biomassa uit Estland en Letland in. Daarover hebben enkele milieuorganisaties recent hun zorgen geuit. De betrokken energiebedrijven wijzen erop dat de Nederlandse overheid alleen subsidie verstrekt aan het meestoken van biomassa als zij de duurzame herkomst hiervan kunnen aantonen. Uit onafhankelijk toezicht blijkt dat de gebruikte biomassa voldoet aan de gestelde voorwaarden. Dit geldt voor alle herkomstlanden en dus ook voor de Baltische staten.
Er wordt dus geen biomassa afkomstig uit oerbossen ingezet. Bovendien is van belang dat energiebedrijven alleen rest- en afvalstromen gebruiken.
De oogst van hout uit bossen in Estland is de laatste jaren gegroeid na beperkte oogsten tussen 2000 en 2010 door onder andere slechte economische omstandigheden. De toegenomen vraag vanuit de houtverwerkende industrie is de drijvende kracht hierachter. Al het goede hout uit bossen gaat vanwege de hoge economische waarde naar deze industrie en wordt niet gebruikt als biomassa. Door de stijgende vraag naar houtproducten groeit ook de hoeveelheid reststromen. Hier gaat het om hout dat ongeschikt is om te verwerken in de houtindustrie en reststromen als zaagsel. Energiebedrijven gebruiken juist deze rest- en afvalstromen om als biomassa mee te stoken.
Strengste duurzaamheidseisen
In 2015 hebben de energiebedrijven en milieuorganisaties (waaronder Greenpeace, Natuur & Milieu en Wereld Natuur Fonds) strenge duurzaamheidseisen afgesproken voor het gebruik van biomassa in elektriciteitscentrales. Het gaat om de strengste duurzaamheidseisen ter wereld gericht op onder meer duurzaam bosbeheer, behoud van biodiversiteit en CO2-reductie. De biomassa moet op legale wijze zijn geoogst en mag niet afkomstig zijn uit beschermde gebieden, zoals oerbossen. Op verzoek van bedrijven en milieuorganisaties zijn deze eisen opgenomen als voorwaarde om subsidie te krijgen.
De bedrijven moeten voor het verkrijgen van subsidie steeds aantonen dat de gebruikte biomassa voldoet aan alle eisen. Aantonen kan uitsluitend met certificaten of verificatierapporten van onafhankelijke instellingen. Deze onafhankelijke instellingen besluiten of zij een certificaat of verificatierapport afgeven. Dat gebeurt na onderzoek ter plaatse. De energiebedrijven hebben géén invloed op dit oordeel. De minister van EZK stelt vast welke certificatieschema’s zijn toegelaten en wijst de onafhankelijke instellingen aan die certificaten of verificatierapporten kunnen afgeven. De Nederlandse Emissieautoriteit houdt toezicht op het functioneren van deze instellingen.

Energie-Nederland moedigt maatregelen om gasconsumptie te verminderen aan en benadrukt de urgentie
20 juli 2022
Reactie Energie-Nederland op Kamerbrief over Wcw 15 juli 2022
18 juli 2022
Review van Europese biedzones gestart
5 juli 2022
Vanaf vandaag is de btw op de levering van energie verlaagd naar 9%
1 juli 2022
Europese review van de “Electricity Grid Connection Codes” gestart: Energie-Nederland pleit voor afbakening op technische aansluitvoorwaarden
28 juni 2022
Onderzoek NEa bevestigt: in Nederland gebruikte biomassa voldoet aan de duurzaamheidseisen
27 juni 2022
Florence Forum vraagt terecht aandacht voor grensoverdrijdende handel in de intradaymarkt
15 juni 2022
Nederland ondertekent verklaring voor meer windparken op zee
19 mei 2022
Europese Commissie komt met plannen om de Europese energievoorziening toekomstbestendig te maken
19 mei 2022
Zienswijze Energie-Nederland op wetswijziging Wet Homologatie Onderhands Akkoord
19 mei 2022
Biomassa ingezet in elektriciteitscentrales voldeed in 2021 aan afspraken uit Convenant Duurzaamheid Biomassa
18 mei 2022