Het Europese hoogspanningsnet stabiliseren

Energie-Nederland heeft gereageerd op de ACM consultatie over het voorstel van TenneT voor de regels en processen voor de uitwisseling en inkoop van balanceringscapaciteit voor de primaire reserve. 

Het doel van FCR of primaire reserve is om frequentieverstoringen in het gehele (Europese) hoogspanningsnet te stabiliseren. Dit geschiedt automatisch, ongeacht de oorzaak en locatie van de verstoringen.

Integratie van onbalansmarkten

De voorstellen van TenneT komen voort uit de Europese Verordening tot het vaststellen van richtsnoeren voor elektriciteitsbalancering (artikel 33 van Verordening (EU) 2017/2195) en moeten leiden tot verdere integratie van de onbalansmarkten. Energie-Nederland pleit onder meer voor meer marktwerking door het accepteren van zogenaamde ‘assymetrische biedingen’. Ook pleit ENL voor tijdintervallen van tenminste 6 uur omdat daarmee de risk-premie op de biedingen kan worden verlaagd.

consultatieFCRzaaknr170656x531

U gebruikt een verouderde browser van Internet Explorer die niet meer wordt ondersteund. Voor optimale prestaties raden wij u aan om een nieuwere browser te downloaden. Hiervoor verwijzen wij u door naar:

browsehappy.com sluiten