Hou rekening met 75% duurzame energie bij uitvoering Schone Lucht Akkoord
De energiesector waardeert de ambitie van het Schone Lucht Akkoord om de luchtkwaliteit te verbeteren en daarmee gezondheidswinst te boeken. Dit akkoord wat het rijk met 46 gemeenten en provincies ondertekent, zou volgens Energie-Nederland meer rekening kunnen houden met de voortschrijdende energietransitie. Doordat 75% van de energie in 2030 duurzaam wordt opgewekt, zal de uitstoot van luchtverontreinigende stoffen door de energiesector verder afnemen dan nu is voorzien.
De afgelopen jaren heeft de energiesector een forse bijdrage geleverd aan het terugdringen van de uitstoot van luchtverontreiniging. Sinds 1990 is de uitstoot van SO2, NOx en fijnstof al met ruim 80 tot 90% omlaag gebracht. Door de afspraken uit het Klimaatakkoord en het uitfaseren van kolen zal de uitstoot van luchtverontreinigende stoffen nog verder dalen. Dat geeft een ander beeld dan dat in het Schone Lucht Akkoord.
In 2030 zal 75% van de stroom in Nederland met zon en wind worden opgewekt. De transitie pakt positief uit voor de uitstoot van luchtverontreiniging, maar zal ook de rentabiliteit van conventionele eenheden onder druk zetten. Die centrales blijven echter wel nodig als back-up in verband met leveringszekerheid. Energie-Nederland bepleit daarom maatwerk bij het actualiseren van vergunningen. Wij vinden het belangrijk dat nadrukkelijk rekening wordt gehouden met de geleverde sectorprestatie, de veranderingen in de markt door de energietransitie, de kosteneffectiviteit van aanscherping van vergunningen en consequenties voor leveringszekerheid. De energiesector is vanzelfsprekend bereid om met de betrokken overheden te kijken naar mogelijkheden voor verdere verbeteringen.
Lees hier de hele zienswijze van Energie-Nederland op het Schone Lucht Akkoord.

Energie-Nederland moedigt maatregelen om gasconsumptie te verminderen aan en benadrukt de urgentie
20 juli 2022
Reactie Energie-Nederland op Kamerbrief over Wcw 15 juli 2022
18 juli 2022
Review van Europese biedzones gestart
5 juli 2022
Vanaf vandaag is de btw op de levering van energie verlaagd naar 9%
1 juli 2022
Europese review van de “Electricity Grid Connection Codes” gestart: Energie-Nederland pleit voor afbakening op technische aansluitvoorwaarden
28 juni 2022
Onderzoek NEa bevestigt: in Nederland gebruikte biomassa voldoet aan de duurzaamheidseisen
27 juni 2022
Florence Forum vraagt terecht aandacht voor grensoverdrijdende handel in de intradaymarkt
15 juni 2022
Nederland ondertekent verklaring voor meer windparken op zee
19 mei 2022
Europese Commissie komt met plannen om de Europese energievoorziening toekomstbestendig te maken
19 mei 2022
Zienswijze Energie-Nederland op wetswijziging Wet Homologatie Onderhands Akkoord
19 mei 2022
Biomassa ingezet in elektriciteitscentrales voldeed in 2021 aan afspraken uit Convenant Duurzaamheid Biomassa
18 mei 2022