Kaders voor integratie Europese elektriciteitsmarkt vastgesteld
Op 16 maart hebben de Europese lidstaten met overweldigende meerderheid ingestemd met een nieuwe wetgeving. De integratie en harmonisatie van de balanceringsmarkten. Energie-Nederland heeft zich – samen met ACM, VEMW, TenneT en EZ – vanaf het begin van het proces ingezet om de marktgerichte insteek te verdedigen. Zoals we die hier in Nederland kennen.
Prijsprikkels
Met de aangenomen Balancing Verordening, kunnen markten van omringende landen zich op een gelijke manier inrichten en vervolgens koppelen. Dit betekent dat er grotere prijsprikkels komen om een bijdrage te leveren aan de balans van het systeem. Kosten worden betaald door degene die de onbalans veroorzaakt. Partijen die bijdragen aan de balans, krijgen daar allen dezelfde prijs voor betaald.
Grotere prijsschommelingen
Deze opzet zorgt ervoor dat de behoefte aan flexibiliteit goed in de markt geprijsd wordt. In de transitie naar een duurzame elektriciteitsopwekking is dat van cruciaal belang. Er wordt verwacht dat onzekere opwekking grotere prijsschommelingen teweegbrengt. Marktpartijen met flexibele bronnen kunnen op basis daarvan gericht investeren. De insteek van de code is dat de onbalansmarkten in Europa worden gekoppeld om dit nog efficiënter te laten verlopen.
Europese netwerkcodes/verordeningen voor elektriciteit nu inhoudelijk afgerond
Deze code is de laatste in het proces dat in gang werd gezet met het Europese Derde Energiepakket in 2009. Deze wetgeving schreef voor dat er op het gebied van elektriciteits- en gasmarktenharmonisatie moest komen van nationale technische en marktregels. Eerder traden al regels omtrent de korte en lange termijnmarkten voor elektriciteit, technische aansluitvoorwaarden voor producenten en de voorwaarden voor samenwerking van TSO’s in werking. Al deze verordeningen bevatten nog vooral principes en de verplichting deze verder te definiëren.
Europese integratie
Energie-Nederland is zeer actief geweest bij al deze codes en veel van onze ideeën zijn daarin meegenomen. Bij de implementatie die nu gaande is, zullen wij wederom pleiten voor maximale marktwerking en harmonisatie om zo een efficiënt gelijk speelveld op Europees niveau te krijgen. Onze visie is dat alleen zo’n geïntegreerde markt met een geïntegreerd systeem de voorwaarden biedt voor een efficiënte transitie naar een duurzame energievoorziening.

Scope van nieuwe Europese netcode over vraagrespons moet worden verduidelijkt
15 augustus 2022
Energie-Nederland moedigt maatregelen om gasconsumptie te verminderen aan en benadrukt de urgentie
20 juli 2022
Review van Europese biedzones gestart
5 juli 2022
Florence Forum vraagt terecht aandacht voor grensoverdrijdende handel in de intradaymarkt
15 juni 2022
Energie-Nederland uit zorgen over Europese herziening biedzones
3 augustus 2021
Transitie krijgt nieuwe energie met de inzet van jong talent
3 juni 2021
Medy van der Laan te gast bij Leaders in Wonen.
19 mei 2021
Rubriek verkiezingen: 4 vragen over energie aan politieke partijen. Deze keer aan… Henri Bontenbal (CDA)
11 maart 2021
Rubriek verkiezingen: 4 vragen over energie aan politieke partijen. Deze keer aan… Joris Thijssen (PvdA)
9 maart 2021
Rubriek verkiezingen: 4 vragen over energie aan politieke partijen. Deze keer aan… Mark Harbers (VVD)
4 maart 2021
5 Vragen aan Niels Redeker over ‘Bestemming Parijs, wegwijzer voor klimaatkeuzes’
17 februari 2021