Neem de stem van de consument mee in het Klimaatakkoord
Hoewel de onderhandelingen over het nieuwe Klimaatakkoord nog in volle gang zijn, staat vast dat de afspraken onze huidige manier van leven zullen veranderen. En misschien zijn de veranderingen in de gebouwde omgeving, bij de consument thuis achter de voordeur, nog wel het meest voelbaar. Daken, vloeren en muren moeten worden geïsoleerd. Het gasfornuis zal plaatsmaken voor een inductieplaat, CV-ketels worden uitgefaseerd. En warmtepompen zullen hun entree maken en op steeds meer daken zullen zonnecellen liggen.
Consumenten verschillen
Als Essent willen wij iedereen – elke Nederlander – in staat stellen om op zijn eigen manier mee te doen aan het verbeteren van zijn leefwereld. Voor de één betekent dat misschien van het aardgas af. De ander kiest ervoor om te beginnen met isoleren. Voor weer een ander is de eerste stap om meer inzicht te krijgen in zijn gebruik door een app.
Ik vind het belangrijk om ons oor te luisteren te leggen bij de consument. Ik er ben ervan overtuigd dat de transitie alleen kan slagen als er maatschappelijke steun is. Daarom hebben wij Kantar TNS gevraagd te onderzoeken hoe de consument de transitie ziet.
Investeren maar terugverdienen
Uit dit onderzoek komt duidelijk naar voren dat er draagvlak is voor het Klimaatakkoord. Ruim driekwart van de ondervraagden vindt het belangrijk dat Nederland maatregelen neemt om de klimaatdoelen van Parijs te realiseren. Consumenten zijn ook best bereid om daarin te investeren, maar willen die maatregel dan wel graag terugverdienen. Ook blijkt uit het onderzoek dat consumenten die graag hun woning willen verduurzamen, vaak niet weten wat er van hen verwacht wordt en waar ze moeten beginnen. 95% voelt zich daarnaast nu niet of niet goed geïnformeerd.
Advies en informatievoorziening voor consument
En dat laatste vind ik zorgelijk. Als leveranciers voorzien wij onze klanten dagelijks van gas en elektriciteit. Wij kennen de klant goed en zijn dan ook als geen ander in staat om dezelfde klant op weg te helpen in de energietransitie. Met advies en goede informatievoorziening en met nieuwe producten en diensten, zoals zonnecellen, (hybride) warmtepompen, isolatie, apps en slimme apparaten. Als Essent werken we er elke dag samen met onze installatiebedrijven hard aan om deze rol te kunnen vervullen.
Laten we ook binnen het nieuwe Klimaatakkoord staan voor de consument. Energie-Nederland kan daar in de onderhandelingen een belangrijke rol bij spelen, door als randvoorwaarde te stellen dat de transitie behapbaar, betaalbaar en ook gewoon een beetje leuk blijft. En door een helder perspectief te schetsen, zodat de consument weet waar hij aan toe is en wat er de komende jaren van hem verwacht wordt. Hier ligt wat mij betreft een gezamenlijke verantwoordelijkheid voor ons als leveranciers. Alleen zo kunnen we er met zijn allen voor zorgen dat de energietransitie slaagt.
Patrick Lammers
Country Chair Innogy en CEO Essent

5 Vragen aan Niels Redeker over ‘Bestemming Parijs, wegwijzer voor klimaatkeuzes’
17 februari 2021
Energie-Nederland steunt integrale aanpak en ondertekent actieagenda wonen
17 februari 2021
Update Regionale Energiestrategie: hoe staan we ervoor?
16 februari 2021
Klimaatdoelen 2030 nu al race tegen de klok
16 februari 2021
Energie-Nederland steunt verbetering en actualisering van energieregelgeving
12 februari 2021
VeWa: 2020 – Veiligheid behoeft continue aandacht
5 februari 2021
Ontbijtsessie: Uitdagingen Regionale Energiestrategie (RES) na 2030
26 januari 2021
Update: Gevolgen avondklok voor energie- en warmtesector
22 januari 2021
Verkiezingen 2021: Overzicht standpunten politieke partijen energietransitie
13 januari 2021
Hoe gaat de EU zich voorbereiden op het verhoogde 55%-reductiedoel? En welke impact heeft dit op Nederlandse bedrijven?
12 januari 2021
In gesprek met ACM over de aangescherpte Gedragscode Consument en Energieleverancier
12 januari 2021