Kabinet zet leveringszekerheid op het spel met voorstel nationale CO2-prijs
Het kabinet zet de leveringszekerheid op het spel. Vandaag besloten ze om een CO2-minimumprijs in te voeren voor Nederlandse elektriciteitsproducenten. Dat besluit is teleurstellend en niet te verantwoorden op basis van de risico’s. Eerder onderzoek door Frontier Economics in opdracht van minister Wiebes, wees duidelijk op die gevaren.
Ernstig risico voor leveringszekerheid
Het kabinet geeft aan dat de risico’s voor de Nederlandse elektriciteitsvoorziening in overweging zijn genomen bij de invoering. Daar is echter geen enkele zekerheid voor. Sterker nog: het kabinet houdt onverkort vast aan invoering. Een klein prijsverschil in de markt kan echter volgens Frontier al voldoende zijn om Nederlandse gascentrales langjarig uit bedrijf te nemen. Hierdoor komt de leveringszekerheid ernstig in het geding. Daarom is een andere oplossing nodig voor een adequate en effectieve CO2-beprijzing. Energie-Nederland onderschrijft het belang daarvan nadrukkelijk.
Wij pleiten daarom al jaren voor het versterken van het Europese ETS en vooruitlopend daarop een hogere CO2-prijs samen met onze buurlanden. Het kabinet gaat die route verkennen, maar zet in eigen land toch door. Dat is niet te begrijpen. Dit kabinetsvoorstel met louter een nationale maatregel laat buitenlandse producenten ongemoeid en leidt tot import van elektriciteit met veel hogere CO2-uitstoot. Het kabinet geeft met dit besluit een verkeerd signaal voor het investeringsklimaat in Nederland. Energie-Nederland wil daarom in gesprek met het kabinet over een oplossing.
Een nationale minimumprijs vermindert geen CO2-uitstoot
Een minimum CO2-prijs voor Nederlandse producenten maakt de stroom die zij produceren duurder. Omdat buitenlandse concurrenten deze heffing niet hoeven te betalen zal import nationale productie uit de markt drukken. Deze ernstige verstoring van de concurrentiepositie van Nederlandse centrales leidt volgens het onderzoek van Frontier Economics tot sluiting van moderne gascentrales in Nederland. Dit heeft grote risico’s voor de leveringszekerheid tot gevolg. Bovendien komt de werkgelegenheid in de sector hiermee onnodig in gevaar
Voor de komende transitie zijn deze gascentrales juist nodig om fluctuaties in vraag en aanbod van zon en wind op te vangen. Daarnaast geeft het Frontier-onderzoek aan dat een eventuele winst in CO2-reductie verdwijnt door de hogere CO2-uitstoot van de geïmporteerde stroom. Al deze risico’s en nadelen treden niet op wanneer het kabinet kiest voor een aanpak om met onze buurlanden tot betere CO2-beprijzing te komen. Ook dat heeft onderzoek door Frontier aangetoond.

Transitie krijgt nieuwe energie met de inzet van jong talent
3 juni 2021
Medy van der Laan te gast bij Leaders in Wonen.
19 mei 2021
Rubriek verkiezingen: 4 vragen over energie aan politieke partijen. Deze keer aan… Henri Bontenbal (CDA)
11 maart 2021
Rubriek verkiezingen: 4 vragen over energie aan politieke partijen. Deze keer aan… Joris Thijssen (PvdA)
9 maart 2021
Rubriek verkiezingen: 4 vragen over energie aan politieke partijen. Deze keer aan… Mark Harbers (VVD)
4 maart 2021
5 Vragen aan Niels Redeker over ‘Bestemming Parijs, wegwijzer voor klimaatkeuzes’
17 februari 2021
Hoe gaat de EU zich voorbereiden op het verhoogde 55%-reductiedoel? En welke impact heeft dit op Nederlandse bedrijven?
12 januari 2021
In gesprek met ACM over de aangescherpte Gedragscode Consument en Energieleverancier
12 januari 2021
Kernenergie meenemen in afweging toekomstige betaalbaarheid energiemix
1 december 2020
De koperen plaat is heel veel waard
23 november 2020