Kernenergie: onrendabele business case of ‘must have’ om de klimaatdoelen te halen?
Het zal niemand ontgaan zijn: de laatste maanden is de discussie over kernenergie in onze toekomstige energievoorziening behoorlijk opgelaaid. Energie-Nederland bracht tijdens onze Ontbijtsessie van 8 december voor- en tegenstanders bij elkaar. Voor het delen van kennis en om het gesprek met elkaar aan te gaan. Drie sprekers belichtten beide kanten van het verhaal. Deze ontbijtsessies is onderdeel van een reeks van vijf waarin het ‘energiesysteem van de toekomst’ centraal staat.
Onrendabele business case
“Kernenergie is in 2050 nog steeds veel duurder dan zon en wind”. Aldus John Kerkhoven van Kalavasta. Kalavast deed eerder dit jaar onderzoek naar het gebruik van kernenergie in het Nederlandse stroomnet in opdracht van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Kalavasta heeft vier scenario’s opgesteld om een kerncentrale te vergelijken met zon en wind. In alle scenario’s komt de kerncentrale er veel duurder uit. Daarnaast is snel op- en afregelen van een kerncentrale van 100% naar 0% niet mogelijk. Van de vier scenario’s is volgens Kalavasta maar één scenario haalbaar: het scenario waarin de overheid het renterisico beperkt en een ‘moet draaien’-scenario instelt.
Achteruitschuiven van broeikasgasreducties
Ook Kirsten Sleven van WISE denkt niet dat kernenergie de toekomst heeft. De meeste kencentrales zijn oud, in de EU gemiddeld meer dan 35 jaar. Er worden weinig nieuwe centrales bijgebouwd. Het bouwen van een kerncentrale duurt 5 tot 15 jaar. Dat schuift broeikasgasreductie naar achteren, vergeleken met bijvoorbeeld nu extra investeren in zon en wind. Daarnaast denkt WISE dat het goed mogelijk is om een duurzame energievoorziening in 2050 te hebben zonder kernenergie.
Houd alle opties open voor een duurzame energietransitie
Ad Louter, voorzitter van Nucleair Nederland, ziet kernenergie juist als een waardevol en noodzakelijk onderdeel van de energiemix. “We hebben alle energiebronnen nodig om in 2050 aan de klimaatdoelen te kunnen voldoen.” Ook kernenergie. Belangrijk hierbij is een gelijk speelveld voor alle CO2-vrije opties, waarbij naast de kosten voor de directe opwek ook de systeemkosten meegenomen worden. In dat geval zal de business case van een kerncentrale veel gunstiger uitvallen. De elektriciteitsprijs kan dan uitkomen in een bandbreedte van € 50-70 per MWh. Een factor die grote invloed heeft op de kosten voor een nieuwe centrale, is de rentevoet voor de investeringen. De bestaande kerncentrale in Borssele is de goedkoopste bron van stroom in Nederland.
Kennis van deelnemers duidelijk toegenomen
Wij vroegen de deelnemers van deze Ontbijtsessie om hun mening over kernenergie, zowel aan de start van de sessie als aan het einde. We waren blij verrast te zien dat de groep deelnemers die de sessie zonder een duidelijke mening startte (52% van de deelnemers) aan het einde was geslonken naar 22%. Wat ons betreft een geslaagde uitkomst van deze ontbijtsessie. Ook opvallend: aan het einde van de sessie hielden de voor- en tegenstanders (78%) met ieder 39% elkaar exact in evenwicht. We kunnen gerust stellen dat de voor- en tegenstanders nog lang niet uitgepraat zijn! To be continued!
Meer ontbijtsessies in de reeks ‘Het energiesysteem van de toekomst’
De volgende ontbijtsessie op dinsdag 26 januari 2021 en heeft als onderwerp: De Regionale Energiestrategie na 2030. Benieuwd naar de thema’s van de volgende ontbijtsessies en interesse om ook deel te nemen? Klik dan hier.
Heeft u de ontbijtsessie gemist? Een opname is hier terug te kijken.
Benieuwd naar de inbreng van Energie-Nederland voor de Rondetafelbijeenkomst in de Tweede Kamer over kernenergie op 2 december 2020? Klik dan hier.

Verkiezingen 2021: Overzicht standpunten politieke partijen energietransitie
13 januari 2021
Hoe gaat de EU zich voorbereiden op het verhoogde 55%-reductiedoel? En welke impact heeft dit op Nederlandse bedrijven?
12 januari 2021
In gesprek met ACM over de aangescherpte Gedragscode Consument en Energieleverancier
12 januari 2021
Biomassa in de gebouwde omgeving inderdaad noodzakelijk om de klimaatdoelen te halen
18 december 2020
Concept Energiewet ter consultatie
18 december 2020
Een bewogen jaar achter de rug, een bewogen jaar ‘to come’
9 december 2020
3 vragen aan Zenzi Pluut, partner bij TwynstraGudde, over de OTE
9 december 2020
Hier meegestookte biomassa uit Baltische staten voldoet aan strengste duurzaamheidseisen ter wereld
3 december 2020
De koperen plaat is heel veel waard
23 november 2020
Campagne ‘Het ware verhaal van het warmtenet’ voor groter draagvlak warmtetransitie
11 november 2020
3 Vragen aan Marthijn Junggeburth, duurzaamheidsmanager bij Bavaria
10 november 2020