Nationale CO2-prijs veroorzaakt probleem leveringszekerheid
Energie-Nederland ziet serieuze risico’s voor de leveringszekerheid in Nederland ontstaan als het kabinet een nationale CO2-prijs voor elektriciteit zou invoeren. Hierover is op woensdag 11 juli een consultatie gestart.
Geen nationale CO2-prijs
Deze conclusie vloeit voort uit onderzoek dat Frontier Economics heeft uitgevoerd in opdracht van het ministerie van EZK. Aanvullend onderzoek dat Frontier Economics voor Energie-Nederland heeft gedaan, toont aan dat een minimum CO2-prijs die samen met buurlanden wordt ingevoerd, géén problemen geeft voor de leveringszekerheid. Medy van der Laan zegt hierover: “Energie-Nederland bepleit om de nationale CO2-prijs niet in te voeren. Wij zien versterken van het ETS of een regionale aanpak met onze buurlanden als goed alternatief.”
Risico’s leveringszekerheid
Energie-Nederland is voorstander van het beprijzen van CO2, waarbij rekening gehouden moet worden met de werking van elektriciteitsmarkt en de betrouwbaarheid van het energiesysteem. Het onderzoek geeft helder aan dat een nationale minimum CO2-prijs (bovenop het genomen besluit tot uitfasering van kolen) tot serieuze risico’s leidt voor de leveringszekerheid.
Gascentrales uit bedrijf
Een nationale CO2-prijs zou ervoor zorgen dat een groot deel van de Nederlands gascentrales uit bedrijf gaat. Dat kan leiden tot knelpunten voor de betrouwbaarheid van het energiesysteem. Deze gascentrales zijn straks juist nodig in periodes met weinig wind of zon. De beperkte opbrengst uit de minimumprijs weegt niet op tegen de mogelijke economische schade, bij problemen met leveringszekerheid.
Stroomimport buurlanden
De minimumprijs leidt tot een forse groei van de import van stroom uit buurlanden. De uitstoot in Nederland gaat omlaag, maar in het buitenland nemen emissies toe. In combinatie met de uitfasering van kolen, pakt een nationale minimumprijs uiteindelijk slechter uit voor de CO2-uitstoot in Europa. Vanuit klimaatoogpunt is het verstandiger en effectiever om af te zien van nationale invoering van de minimumprijs.
Alternatief: ETS of invoering met buurlanden
Energie-Nederland bepleit als mogelijke alternatieven het versterken van het ETS (door het Europese CO2-doel fors aan te scherpen), ofwel een regionale aanpak met onze buurlanden. Aanvullend onderzoek door Frontier Economics in opdracht van Energie-Nederland, geeft aan dat een regionale aanpak geen risico oplevert voor de leveringszekerheid. Ook leidt het niet tot weglekeffecten voor CO2 en levert het op Europees niveau veel meer reductie op.
RPT-Frontier-EnergieNed-Research on CPF-2018-07-09-stc

Transitie krijgt nieuwe energie met de inzet van jong talent
3 juni 2021
Medy van der Laan te gast bij Leaders in Wonen.
19 mei 2021
Rubriek verkiezingen: 4 vragen over energie aan politieke partijen. Deze keer aan… Henri Bontenbal (CDA)
11 maart 2021
Rubriek verkiezingen: 4 vragen over energie aan politieke partijen. Deze keer aan… Joris Thijssen (PvdA)
9 maart 2021
Rubriek verkiezingen: 4 vragen over energie aan politieke partijen. Deze keer aan… Mark Harbers (VVD)
4 maart 2021
5 Vragen aan Niels Redeker over ‘Bestemming Parijs, wegwijzer voor klimaatkeuzes’
17 februari 2021
Hoe gaat de EU zich voorbereiden op het verhoogde 55%-reductiedoel? En welke impact heeft dit op Nederlandse bedrijven?
12 januari 2021
In gesprek met ACM over de aangescherpte Gedragscode Consument en Energieleverancier
12 januari 2021
Kernenergie meenemen in afweging toekomstige betaalbaarheid energiemix
1 december 2020
De koperen plaat is heel veel waard
23 november 2020