Nationaal Groeifonds voor klimaatneutrale samenleving met economische groei
Het Nationaal Groeifonds moet de focus leggen op klimaatbestendige projecten en zo een belangrijke impuls geven aan CO2-reductie. Dat schrijft Energie-Nederland in de position paper die de vereniging heeft ingebracht bij de Tweede Kamer. Op 28 oktober houdt de Tweede Kamer een Rondetafelgesprek over de inrichting en toepassing van het Nationale Groeifonds.
Met 20 miljard aan publieke investeringen in de komende vier jaar kan het Groeifonds fors bijdragen aan een groeistrategie met een duurzaam fundament. Dat biedt investeerders zekerheid om te gaan voor innovatieve duurzame energieoplossingen. Het fonds kan een belangrijke rol vervullen als verbindende schakel voor systeemintegratie, als versnellende factor van de energietransitie door steun aan innovatie en als aanjager voor klimaatneutrale renovatie in de gebouwde omgeving.
Onbekende risico’s
Binnen een succesvolle systeemintegratie werken verschillende bedrijven of ketens samen om tot CO2-reductie te komen. Dan heeft Energie-Nederland het over elektrificatie van industrie en ook het gebruik van CO2-vrije gassen. Het Nationaal Groeifonds kan investeren in nieuwe samenwerkingsvormen en investeringsplannen met nog onbekende risico’s.
De komende jaren zijn grote investeringen nodig in zowel opwekcapaciteit als infrastructuur. Het Groeifonds kan beide versnellen. Energiebedrijven kunnen vervolgens hun investeringen in duurzame energie voor het Klimaatakkoord naar voren halen. Dat is wenselijk om bijvoorbeeld de productie van groene waterstof of de elektrificatie van de industrie te faciliteren. Daar liggen grote technologische uitdagingen en ontwikkelstappen.
Jaarlijks 30 000 werkplekken
Voor Energie-Nederland is het duidelijk dat de meeste CO2-besparing in de gebouwde omgeving te halen is door een wijkgerichte aanpak te combineren met stimulering van individuele keuzes van een zo groot mogelijke groep woningeigenaren. Het Nationaal Groeifonds kan de besparing intensiveren door isolatiemaatregelen en de uiteindelijke keuze voor alternatieve verwarming te steunen. Het is een mega-operatie waarbij de komende 30 jaar zo’n acht miljoen woningen en gebouwen aan de beurt komen. Laat het groeifonds hieraan een kickstart geven. Dat levert jaarlijks werk aan circa 30 000 mensen.
Klimaatwinst als criterium
Het is belangrijk dat fondsbeheerders en toetsingscommissie alle aangedragen projecten onafhankelijk beoordelen op maatschappelijke kosten- en batenafweging. Energie-Nederland vindt dat dat altijd moet gebeuren inclusief de afgesproken klimaatdoelstellingen: klimaatwinst op korte termijn (onder andere door versneld handelen) maar zeker ook vermeden kosten later in de keten of in de tijd.
De doelen uit het Klimaatakkoord en het EU-doel van tenminste 55% bieden duidelijk richting voor de uitgaven van het Nationaal Groeifonds aan klimaatbestendige projecten en CO2-reductie. Volgens Energie-Nederland een uitstekende leidraad voor een vruchtbare combinatie tussen een klimaatneutrale samenleving en economische groei.

Inbreng Energie-Nederland hoorzitting en debat Tweede Kamer prijsplafond
10 november 2022
Blijf inzetten op uitrol congestiemanagement en invoeren verzwaren-tenzij tenders
9 november 2022
Reactie Energie-Nederland op de vijf belangrijkste maatregelen die de Europese Commissie voorstelt voor het herinrichten van de gasmarkt
8 november 2022
Energie-Nederland verwelkomt hulp aan klanten via prijsplafond
7 november 2022
Dag van het Klimaatakkoord & aanbieding routekaart waterstof
3 november 2022
KEV 2022; Een klein stapje de goede kant op, maar snel aanvullend beleid nodig om klimaatdoelen te behalen
3 november 2022
Energie-Nederland betreurt de uitspraak over Porthos
2 november 2022
Energie-Nederland ondertekent intentieverklaring “Samen schuldregelingen redden”
31 oktober 2022
Energie-Nederland is positief dat klanten minder snel kunnen worden afgesloten deze winter
25 oktober 2022
Verplicht publiek eigendom warmtenetten vertraagt warmtetransitie
20 oktober 2022
Reactie op voorstel Europese Commissie om in te grijpen in de gasmarkt
20 oktober 2022