Nieuwe KEV toont: flinke versnelling industrie en gebouwde omgeving nodig
De vandaag gepubliceerde Klimaat- en Energieverkenning (KEV) laat zien dat Nederland er nog flinke scheppen bovenop moet doen om de klimaatdoelen van Parijs te halen. Dat geldt zeker wanneer het EU-klimaatdoel voor 2030 verder omhooggaat naar 55%. Energie-Nederland constateert dat het kabinet de aanvullende acties die hiervoor nodig zijn, neerlegt bij het volgende kabinet. Dat is een gemiste kans. Energie-Nederland ziet voor dit kabinet nog twee sporen waarmee het aan de slag kan.
De elektriciteitssector is volop bezig met het bouwen van nieuwe duurzame opwekcapaciteit. In 2030 komt ons land daardoor uit op 75% duurzame opwek. Door elektrificatie van de industrie zal de energievraag stijgen en om dan te zorgen dat er geen extra CO2 vrijkomt, moet er 6GW wind op zee bij. Medy van der Laan, voorzitter Energie-Nederland: “Dat vraagt tijd en voorbereiding. We kunnen geen kostbare tijd verspillen. Daarom is het van belang dat het huidige kabinet dat in gang zet.”
In de gebouwde omgeving kan de energievraag sneller omlaag door een laagdrempelige aanpak. Als het daar om CO2-reductie gaat, zegt Van der Laan: “We hebben veel huis- en vastgoedeigenaren nodig die in beweging komen om te gaan verduurzamen. Maar omdat verduurzaming investeringen vraagt en ‘gedoe’ geeft, lukt dat alleen als je behapbare, laagdrempelige stappen zet, bijvoorbeeld in isolatie en hybride warmtepompen. Die leveren onmiddellijke besparingen op qua energiegebruik en daardoor CO2-reductie.”
Energie-Nederland heeft uitgerekend dat veel kleine stappen in de gebouwde omgeving een CO2-reductie tot 7 miljoen ton kunnen opleveren in 2030. Dat is twee keer zo veel als het doel in het Klimaatakkoord voor deze sector.

5 Vragen aan Niels Redeker over ‘Bestemming Parijs, wegwijzer voor klimaatkeuzes’
17 februari 2021
Energie-Nederland steunt integrale aanpak en ondertekent actieagenda wonen
17 februari 2021
Update Regionale Energiestrategie: hoe staan we ervoor?
16 februari 2021
Energie-Nederland steunt verbetering en actualisering van energieregelgeving
12 februari 2021
VeWa: 2020 – Veiligheid behoeft continue aandacht
5 februari 2021
Ontbijtsessie: Uitdagingen Regionale Energiestrategie (RES) na 2030
26 januari 2021
Update: Gevolgen avondklok voor energie- en warmtesector
22 januari 2021
Verkiezingen 2021: Overzicht standpunten politieke partijen energietransitie
13 januari 2021
Hoe gaat de EU zich voorbereiden op het verhoogde 55%-reductiedoel? En welke impact heeft dit op Nederlandse bedrijven?
12 januari 2021
In gesprek met ACM over de aangescherpte Gedragscode Consument en Energieleverancier
12 januari 2021
Biomassa in de gebouwde omgeving inderdaad noodzakelijk om de klimaatdoelen te halen
18 december 2020