Noodzakelijke duidelijkheid voor de markt in Wiebes’ reactie op initiatiefnota Sienot

Processed with VSCOcam with e1 preset
Energie-Nederland is blij met de duidelijkheid die minister Wiebes geeft in reactie op de initiatiefnota “De ruggengraat voor goedkope en schone stroom, het elektriciteitsnet van de toekomst”. Daarin doet D66-kamerlid Mathijs Sienot voorstellen om de capaciteitsproblemen op het stroomnet aan te pakken. Wiebes geeft in zijn reactie op een aantal belangrijke onderwerpen duidelijkheid aan de markt.
Zo bevestigt hij het principe dat het niet uit moet maken waar je fysiek aansluit en hoe je een aansluiting gebruikt. Dat vindt Energie-Nederland belangrijk omdat daardoor iedereen gelijke toegang tot het elektriciteitssysteem krijgt.
Voor producenten en afnemers van (duurzame) elektriciteit zijn beide principes essentieel.Ze leveren een gelijk speelveld op voor iedereen, met gelijke toegang voor alle partijen. Dat is het zogenoemde koperen plaat-principe dat de minister in zijn reactie noemt.
Alleen op die manier kunnen marktpartijen, van producenten tot leveranciers, gelijkwaardig concurreren. Daarnaast is het mogelijk vrij diverse contractvormen af te sluiten tussen afnemers en aanbieders. Dit maakt innovatieve concepten als aggregators en energiecoöperaties in de energiemarkt mogelijk.
Als een netbeheerder tijdelijk fysiek niet kan voldoen aan dit koperen plaat-principe, dan is congestiemanagement de oplossing. De netbeheerder koopt in dat geval een deel van het gebruik van het transportrecht van de aangeslotenen, bijvoorbeeld een zonnepark of een fabriek, af.
Verder benadrukt de minister dat de oplossingen voor netbeheerders vooral liggen in dit afkopen van transportrechten en niet in het differentiëren in nettarieven. Dat laatste is namelijk minder effectief, aangezien er geen harde afspraken met netgebruikers gemaakt kunnen worden.
Ten slotte merkt de minister terecht op dat netbeheerders al hebben aangegeven dat de huidige regulering geen hindernis vormt om proactief te investeren en daarmee de koperen plaat fysiek te waarborgen. De plannen van de RESsen en meer regie op ruimtelijke ordening waar de groei van het net nodig is, geeft netbeheerders meer zekerheid bij het goed inschatten van ontwikkelingen en de daarbij behorende investeringen.

KEV 2022; Een klein stapje de goede kant op, maar snel aanvullend beleid nodig om klimaatdoelen te behalen
3 november 2022
Energie-Nederland betreurt de uitspraak over Porthos
2 november 2022
Reactie Energie-Nederland op consultatie Subsidieregeling opschaling hernieuwbare waterstofproductie via elektrolyse
29 augustus 2022
Goede werking termijnmarkt is een belangrijk criterium bij herziening biedzones
1 augustus 2022
Reactie Energie-Nederland op Kamerbrief over Wcw 15 juli 2022
18 juli 2022
Europese Commissie komt met plannen om de Europese energievoorziening toekomstbestendig te maken
19 mei 2022
Klimaatdoelen gebouwde omgeving verder uit beeld door Kabinetsbesluit biomassa
26 april 2022
Energiebesparing wordt aangejaagd met Nationaal Isolatieprogramma
6 april 2022
Energie-Nederland blij met Rijksbijdrage aardgasvrije wijken voor 14 gemeenten
11 maart 2022
Versnellen van elektrificatie in de industrie is een topprioriteit
20 januari 2022
Hogere warmtetarieven in 2022 door hogere energieprijzen
23 december 2021