Voorstel Imbalance Settlement leidt niet tot geïntegreerde onbalansmarkt

© fotografie: Ruud Otter

Het voorstel van ENTSO-E voor harmonisatie van de verrekening van de onbalans van programmaverantwoordelijke partijen is niet voldoende. Dat schrijft Energie-Nederland in reactie op de consultatie van het harmonisatie-voorstel. Een daadwerkelijke harmonisatie van deze verrekening is in de ogen van Energie-Nederland cruciaal voor een open elektriciteitsmarkt die nodig is voor de omschakeling naar duurzame elektriciteit.

Voorstel is niet voldoende

Het voorstel is bij lange na niet voldoende. Veel wordt overgelaten aan nationale regels. Zo blijkt uit het voorstel dat de transmissienetbeheerders niet tot een gezamenlijke filosofie voor de onbalansmarkt kunnen komen. Energie-Nederland doet daarom in haar reactie een voorstel voor een daadwerkelijk geharmoniseerde verrekening van de onbalans (zie onderaan)

De bepaling van de onbalansprijs

De onbalansprijs geeft de ‘momentane waarde’ van elektriciteit weer op basis van de inzet van reserves door de landelijk netbeheerder. Waarna elke vijftien minuten de waarde wordt vastgesteld. De onbalansprijs is de basis voor de prijzen van de overige producten in de markt en daarmee ook essentieel voor bijvoorbeeld het ontwikkelen van flexibiliteit.

Europese harmonisatie

De gezamenlijke transmissienetbeheerders moeten op basis van de Energy Balancing Guideline een voorstel doen voor harmonisatie. Die harmonisatie is nodig om de markten te laten integreren en daarmee flexibiliteit effectief over de grens te delen. Volgens Energie-Nederland leidt dit voorstel echter niet tot de benodigde harmonisatie.

 

respons ENL consultation ISH final

U gebruikt een verouderde browser van Internet Explorer die niet meer wordt ondersteund. Voor optimale prestaties raden wij u aan om een nieuwere browser te downloaden. Hiervoor verwijzen wij u door naar:

browsehappy.com sluiten