Ontbijtsessie biofuels: “Veel potentie, weinig risico”
Hoe kunnen biobrandstoffen en -gassen bijdragen aan de energietransitie? Energie-Nederland organiseerde op 21 mei een ontbijtsessie waar deze vraag centraal stond. Het was de laatste in een reeks ontbijtsessies, waarin experts ingingen op de betekenis van technische ontwikkelingen voor duurzame opwek. Een nieuwe reeks ontbijtsessies die zal ingaan op de maatschappelijke kant van de Energietransitie gaat in het najaar van 2019 van start.
Biofuels
René Wijffels, WUR
Kunnen biobrandstoffen een bijdrage leveren aan de Energietransitie? Volgens René Wijffels, hoogleraar Bioprocess Engineering aan de universiteit van Wageningen en onderzoeker naar de productie van biomaterialen, is er nog een heel traject te gaan. De energiesector kan algen nog niet op grote schaal gebruiken voor energieproductie. Toch ziet Wijffels een belangrijke potentie voor biofuels, vanwege de brede mix aan parallelle energiebronnen die de Energietransitie nodig heeft. Die mix is bovendien nuttig voor sectoren die een grote variatie aan brandstoffen bedienen, zoals de luchtvaart.
Monique Schoondorp, Omega Green
Volgens Monique Schoondorp, Managing Partner van Omega Green, een jong bedrijf dat innovatieve projecten uitvoert om energie uit algen op te wekken, hebben we voor opschaling nieuwe businessmodellen nodig die breder kijken dan naar enkel energieproductie. Naast de energievoorziening kunnen biobrandstoffen namelijk ook andere markten bedienen. Ze bevatten bijvoorbeeld eiwitten die nuttig zijn voor de voedings- en gezondheidsindustrie, waardoor algenproductie ook voor die sectoren interessant is. Zo kan men de kosten over verschillende sectoren verdelen. Het risico voor energie uit algen is volgens Schoondorp daarom erg laag: “Als algen niet blijken te werken zoals we willen, heb je alsnog een andere markt bediend.”
Nieuwe serie ontbijtsessies over energie & maatschappij
De afgelopen reeks ontbijtsessies ging in op technische ontwikkeling binnen de Energietransitie. Er werd gesproken over geothermie, waterstof, aquathermie, blue energy en biobrandstoffen/-gassen. Ze vonden plaats in The Green House in Utrecht.
De sessies waren dermate geslaagd dat een nieuwe reeks is gepland. Hierin staat de maatschappelijke kant van de Energietransitie centraal, met ‘De Energietransitie: de technologie voorbij’ als thema. De data hiervoor staan hieronder weergeven. CIRCL Amsterdam is de nieuwe locatie voor de reeks die in het najaar van 2019 start.
Onbijtsessies ‘Energietransitie: de technologie voorbij’ over:
- Energiearmoede
- Draagvlak / sociale barrières voor participatie
- Ruimtegebruik
- De Regionale Energie Strategie
- Proeftuinen aardgasvrije wijken
Data:
- 08 oktober 2019
- 26 november 2019
- 21 januari 2020
- 10 maart 2020
- 19 mei 2020
Wilt u op de hoogte blijven over de ontbijtsessies? Schrijf u in voor de nieuwsbrief.

5 Vragen aan Niels Redeker over ‘Bestemming Parijs, wegwijzer voor klimaatkeuzes’
17 februari 2021
Energie-Nederland steunt integrale aanpak en ondertekent actieagenda wonen
17 februari 2021
Update Regionale Energiestrategie: hoe staan we ervoor?
16 februari 2021
Klimaatdoelen 2030 nu al race tegen de klok
16 februari 2021
Energie-Nederland steunt verbetering en actualisering van energieregelgeving
12 februari 2021
VeWa: 2020 – Veiligheid behoeft continue aandacht
5 februari 2021
Ontbijtsessie: Uitdagingen Regionale Energiestrategie (RES) na 2030
26 januari 2021
Verkiezingen 2021: Overzicht standpunten politieke partijen energietransitie
13 januari 2021
Hoe gaat de EU zich voorbereiden op het verhoogde 55%-reductiedoel? En welke impact heeft dit op Nederlandse bedrijven?
12 januari 2021
In gesprek met ACM over de aangescherpte Gedragscode Consument en Energieleverancier
12 januari 2021