Ontbijtsessie Het huis als bron van energie: Gedragsverandering altijd nodig bij verminderen energiebehoefte
“Gebruikersgedrag kan tot een factor drie de energiebehoefte beïnvloeden” vertelt Wouter Borsboom van TNO. “Waar we daar tijden geleden een piek-dal tarief voor hadden, kunnen we nu met de nieuwste domotica real time vraag en aanbod binnenshuis beter op elkaar aan laten sluiten.” Borsboom was de eerste spreker op de nieuwe reeks ontbijtsessies van Energie-Nederland die op 27 oktober is gestart. Onderwerp van de vijf online-sessies is het energiesysteem van de toekomst. Om te beginnen het huis van de toekomst.
Digital twin
TNO heeft een open source API ontwikkeld waarin energie-, temperatuur- en binnenmilieudata verzameld worden om slimme gebouwen te testen in een digital twin omgeving. Voor de datavergaring heeft TNO gebruikt gemaakt van een pilotproject in Heerhugowaard. De digital twin applicatie kan er uiteindelijk, in combinatie met AI, voor zorgen dat slimme apparatuur het eigen gebruik beter afstemt op de eigen opwek. Want als je weet wanneer je opwekt (inzicht), zou dat stimuleren dat je dan ook gaat gebruiken (gedrag).
Comfort
Deze verandering in gebruikersgedrag ziet ook Auke Ferwerda, oprichter/directeur van EnergyZero. “Van energie als doel naar energie als middel”, sprak hij. Hierbij doelt hij op het feit dat een energierekening op het moment alleen maar gebruikt wordt als prijsvergelijker, iedere cent per maand wordt vergeleken. Een veel beter idee zou zijn om ook maatschappelijke impact en verhoogd comfort op deze rekening te plaatsen, wat ook nog eens tegen lagere kosten kan. EnergyZero geeft de klant de mogelijkheid energie af te nemen tegen de energieprijs op dat moment. Dit betekent dus dat kleinverbruikers geld kunnen besparen met het uitstellen van een wasje of het op en ontladen van de elektrische auto.
Ferwerda’s gedachtegang is de consument niet meer te laten betalen voor het aantal kWh’s dat hij afneemt, maar voor de hoeveelheid CO2 die met deze energieopwek gemoeid is. Door die vervolgens te koppelen aan zijn eet- en reispatroon krijgt de consument een breder beeld van zijn eigen impact: dat maakt het kiezen voor duurzame opties transparanter.
Off grid huis op zonne-energie
Ook Jim Blom, student industrieel ontwerpen en lid van het VirTU/e team is het hier mee eens. Dit team doet mee aan een wereldwijde wedstrijd; om het meest energiezuinige huis van de toekomst op zonne-energie te bouwen maken zij niet alleen gebruik van slimme systemen om zo optimaal mogelijk om te gaan met energie, maar ook van een hulpmiddel om jezelf doelen te stellen en zo je gedrag te beïnvloeden.
Het VirTU/e team heeft het systeem Equi ontwikkeld. Dit systeem geeft de gebruiker real time inzicht in zijn energieproductie en consumptie en houdt tegelijkertijd rekening met weersvoorspellingen en energieopslag. Een voorbeeld is dat als de batterij van het huis vol is en de weersverwachting zon voorspelt, het huis jou een seintje geeft dat het een goed idee is de vaatwasser of wasmachine te gebruiken. Zo voorkom je dat je energie naar het net gaat.
Het systeem behelst daarnaast een app waarin je doelen voor jezelf kunt stellen die Equi real time bijhoudt. Denk aan maximaal vijf minuten douchen per dag of de verwarming een graad lager zetten. Deze doelen worden aan je herinnerd om je bewustzijn te vergroten en uiteindelijk het systeem niet meer nodig te hebben. “Uiteindelijk is de schoonste energie de energie die je niet gebruikt. Dus is iedere besparing mooi meegenomen, of dat nu uit gedragsverandering of uit een slimmere app komt”, stelt Blom.
Heeft u de ontbijtsessie gemist? Een opname is hier na te kijken.
Meer ontbijtsessies in de reeks ‘Het energiesysteem van de toekomst’
De volgende ontbijtsessie op dinsdag 8 december heeft als onderwerp kernenergie. Het is een beladen onderwerp wat weer volop de maatschappelijke discussies beheerst. In de sessie krijgt u meer uitleg en zetten deskundigen de voor en tegens van deze energiebron op een rij.
Benieuwd naar de thema’s van de volgende ontbijtsessies en interesse om ook deel te nemen? Klik dan hier.

Inbreng Energie-Nederland hoorzitting en debat Tweede Kamer prijsplafond
10 november 2022
Blijf inzetten op uitrol congestiemanagement en invoeren verzwaren-tenzij tenders
9 november 2022
Reactie Energie-Nederland op de vijf belangrijkste maatregelen die de Europese Commissie voorstelt voor het herinrichten van de gasmarkt
8 november 2022
Energie-Nederland verwelkomt hulp aan klanten via prijsplafond
7 november 2022
Dag van het Klimaatakkoord & aanbieding routekaart waterstof
3 november 2022
KEV 2022; Een klein stapje de goede kant op, maar snel aanvullend beleid nodig om klimaatdoelen te behalen
3 november 2022
Energie-Nederland betreurt de uitspraak over Porthos
2 november 2022
Energie-Nederland ondertekent intentieverklaring “Samen schuldregelingen redden”
31 oktober 2022
Energie-Nederland is positief dat klanten minder snel kunnen worden afgesloten deze winter
25 oktober 2022
Verplicht publiek eigendom warmtenetten vertraagt warmtetransitie
20 oktober 2022
Reactie op voorstel Europese Commissie om in te grijpen in de gasmarkt
20 oktober 2022