Ontwerp Nationale Omgevingsvisie (NOVI) versterkt uitvoering Klimaatakkoord
Op 20 juni 2019 heeft de minister van Binnenlandse Zaken de Ontwerp NOVI (Nationale Omgevingsvisie) gepresenteerd. De NOVI geeft een integraal beeld van de impact van toekomstige ontwikkelingen – zoals klimaatverandering, energietransitie, circulaire economie, bereikbaarheid en woningbouw – op de fysieke leefomgeving. Energie-Nederland ziet de Ontwerp NOVI als een goede basis voor de verdere uitwerking van het Klimaatakkoord, zoals die van de Regionale Energie Strategieën (RES), en is blij met de richting en ruimte voor inpassing van duurzame energie.
Energie-Nederland staat voor een betaalbare transitie naar een CO2-vrije energievoorziening in 2050. De NOVI is hierop van invloed, omdat dit het kader geeft voor waar duurzame energieoplossingen van de grond kunnen komen.
Energie-Nederland is blij dat de Ontwerp NOVI in dit opzicht al duidelijk richting geeft. Zo is er veel ruimte voor wind op zee en wordt een voorkeur uitgesproken voor clustering van grootschalige productie van duurzame energie (windmolens of zonnevelden of een combinatie). Dit vermindert het beslag op de ruimte en draagt bij aan een kostenreductie. Ook de keuze voor het op een beperkt aantal plaatsen aansluiten van zeewindenergie (in de vorm van elektriciteit of moleculen) op land geeft duidelijkheid.
Energie-Nederland hecht daarnaast veel waarde aan de nadruk die ook de Ontwerp NOVI legt op de samenhang tussen een Nationaal Programma Energiesysteem en het Nationaal Programma RES. Dit is van groot belang om in de energietransitie tot slimme en betaalbare oplossingen te komen voor de nationale energiehoofdinfrastructuur.
De Ontwerp NOVI is in de ogen van Energie-Nederland een goede basis voor een verdere uitwerking naar een definitieve NOVI eind dit jaar. Energie-Nederland brengt daarbij graag haar expertise in op het punt van duurzame energie oplossingen die bijdragen aan de doelen van het Klimaatakkoord en goed passen in de omgeving.
Zie ook:

Inbreng Energie-Nederland hoorzitting en debat Tweede Kamer prijsplafond
10 november 2022
Blijf inzetten op uitrol congestiemanagement en invoeren verzwaren-tenzij tenders
9 november 2022
Reactie Energie-Nederland op de vijf belangrijkste maatregelen die de Europese Commissie voorstelt voor het herinrichten van de gasmarkt
8 november 2022
Energie-Nederland verwelkomt hulp aan klanten via prijsplafond
7 november 2022
Dag van het Klimaatakkoord & aanbieding routekaart waterstof
3 november 2022
KEV 2022; Een klein stapje de goede kant op, maar snel aanvullend beleid nodig om klimaatdoelen te behalen
3 november 2022
Energie-Nederland betreurt de uitspraak over Porthos
2 november 2022
Energie-Nederland ondertekent intentieverklaring “Samen schuldregelingen redden”
31 oktober 2022
Energie-Nederland is positief dat klanten minder snel kunnen worden afgesloten deze winter
25 oktober 2022
Verplicht publiek eigendom warmtenetten vertraagt warmtetransitie
20 oktober 2022
Reactie op voorstel Europese Commissie om in te grijpen in de gasmarkt
20 oktober 2022