PBL: Nationale bodemprijs weinig effect op Nederlandse emissies

Een invoering van de minimum CO2-prijs voor de elektriciteitssector heeft ‘weinig effect op nationale emissies’. Dat concludeert PBL in haar analyse van het Voorstel Hoofdlijnen Klimaatakkoord. 

Frontier Economics constateerde eerder dat die minimumprijs tot ernstige risico’s voor de leveringszekerheid zou kunnen leiden. Voor Energie-Nederland onderstrepen deze bevindingen het belang om geen nationale minimumprijs in te voeren en met een Europese bril naar de elektriciteitsmarkt te kijken. Medy van der Laan: “De huidige marktprijs geeft aan dat het ETS werkt. Een verdere versnelling kunnen we bereiken door met een kopgroep binnen Europa aanvullende afspraken te maken”.

Groei duurzame energie onzeker

PBL constateert ook dat het onzeker is of verdere groei van duurzame elektriciteit zonder alternatief beleid kan worden gerealiseerd. Medy van der Laan: “Hoewel de kosten van hernieuwbare energie spectaculair dalen blijft de marktprijs van elektriciteit een onzekere factor. Wij hebben deze onzekerheid ook aan de Tafel Elektriciteit geadresseerd en het is goed dat PBL dit ook constateert”.

.


U gebruikt een verouderde browser van Internet Explorer die niet meer wordt ondersteund. Voor optimale prestaties raden wij u aan om een nieuwere browser te downloaden. Hiervoor verwijzen wij u door naar:

browsehappy.com sluiten