Persbericht: Eerlijke verdeling kosten gastransportnet noodzakelijk
12 oktober 2020 – Energie-Nederland, VGN en NOGEPA vinden dat de gevolgen van het afnemende gasgebruik niet alleen voor rekening van de overgebleven gebruikers moeten komen. Zij reageren hiermee op het ontwerpmethodebesluit Gasunie Transport Services (GTS) 2022-2026 van de ACM. Daarin staat dat alleen de gebruikers de kosten voor het gasnetwerk nu en in de toekomst moeten betalen. Door het afnemende gasgebruik moeten de kosten van het hele gastransportnet door een steeds kleiner wordende groep gebruikers opgebracht worden. Dat heeft een sterk tarief-verhogend effect. De drie organisaties vinden dat er een evenredige kostenverdeling moet komen.
Door de energietransitie neemt de vraag naar aardgas af. Daardoor zijn er steeds minder gebruikers die moeten betalen voor het in standhouden van het Nederlandse gasnetwerk. ACM probeert toekomstige tariefstijgingen te voorkomen door middel van het invoeren van versnelde afschrijving van het gastransportnet. Dat betekent dat de toekomstige tariefstijgingen nu al in rekening gebracht worden bij de huidige gebruikers. De totale extra kosten daarvoor zijn ruim 600 miljoen Euro in de komende 5 jaar. Zo luidt tenminste het voorstel dat nu op tafel ligt.
Het naar voren halen van deze kosten is geen evenredige, eerlijke oplossing vinden Energie-Nederland, VGN en NOGEPA. In plaats daarvan zou er een fundamentele oplossing moeten komen voor het feit dat door politieke beslissingen (zoals het versnellen van de energietransitie en het aanleggen van een gasrotonde) het gasnet te groot wordt voor de vraag. In de ogen van de drie organisaties zou de hele maatschappij de kosten van deze beslissingen moeten dragen en niet alleen een afnemende groep gebruikers. De drie noemen deze versnelde afschrijving onterecht en onnodig.
Kortom, Energie-Nederland, VGN en Nogepa pleiten voor een evenrediger oplossing dan de gevolgen van het afnemende netgebruik alleen op de gebruiker af te wentelen. In de komende reguleringsperiode zouden dit soort onomkeerbare, drastische maatregelen vermeden moeten worden totdat de ACM een meer duurzame, fundamentele oplossing voor het te grote transportnet heeft gevonden.
Voor meer informatie:
Franscé Verdeuzeldonk, Energie-Nederland
T: 06-54624779
M: [email protected]

Congestiemanagement: het elektriciteitsnet beter benutten
16 februari 2022
Transitie krijgt nieuwe energie met de inzet van jong talent
3 juni 2021
Medy van der Laan te gast bij Leaders in Wonen.
19 mei 2021
Rubriek verkiezingen: 4 vragen over energie aan politieke partijen. Deze keer aan… Henri Bontenbal (CDA)
11 maart 2021
Rubriek verkiezingen: 4 vragen over energie aan politieke partijen. Deze keer aan… Joris Thijssen (PvdA)
9 maart 2021
Rubriek verkiezingen: 4 vragen over energie aan politieke partijen. Deze keer aan… Mark Harbers (VVD)
4 maart 2021
5 Vragen aan Niels Redeker over ‘Bestemming Parijs, wegwijzer voor klimaatkeuzes’
17 februari 2021
In gesprek met ACM over de aangescherpte Gedragscode Consument en Energieleverancier
12 januari 2021
Kernenergie meenemen in afweging toekomstige betaalbaarheid energiemix
1 december 2020
De koperen plaat is heel veel waard
23 november 2020