SER: biomassa noodzakelijk voor het realiseren van de doelen Klimaatakkoord 2030
Energie-Nederland ziet het SER-advies, naast het PBL-rapport, als een belangrijke tussenstap naar een breed duurzaamheidskader voor biomassa. Die bieden goede aanknopingspunten voor het verder doorontwikkelen van een verantwoorde inzet van duurzame biomassa in de transitie naar een CO2-neutrale en circulaire economie in 2050.
Voor Energie-Nederland is cruciaal dat, zoals de SER ook schrijft, dat afbouw van subsidies voor biomassa voor warmte pas mogelijk is als er duurzame alternatieven daadwerkelijk beschikbaar zijn. Verder van belang:
- Biomassa moet duurzaam zijn, ongeacht de toepassing. Het rapport bevestigt dat voor energietoepassingen, zoals voor warmte voor woningen en elektriciteitsvoorziening, al de meeste duurzaamheidsvoorwaarden gelden. Deze duurzaamheidsvoorwaarden moeten dus verbreed worden naar alle toepassingen van biomassa.
- Het SER-rapport bevestigt, in lijn met het recente PBL-rapport[1] en met studies van het IPCC, dat biomassa voor energie opwekking cruciaal is voor het halen van de klimaatdoelstellingen, als alternatief voor fossiele brandstoffen.
- Over biomassa voor energietoepassingen zegt de SER:
- De inzet van biomassa voor warmte in de gebouwde omgeving is nodig zolang er geen andere betaalbare duurzame alternatieven in voldoende mate beschikbaar zijn. Eventuele afbouw van subsidies kan als er daadwerkelijk duurzame, rendabele alternatieven beschikbaar zijn (zoals onder meer geothermie), zodat de doelen uit het Klimaatakkoord in de gebouwde omgeving worden gerealiseerd.
- De inzet van biomassa (vast of gasvormig) voor flexibel vermogen, piekwarmte en het verwarmen van oude stadskernen blijft mogelijk langer een pijler in een betrouwbare energievoorziening. Er is immers nog onvoldoende zicht op de ontwikkeling van alternatieven om biomassa daarvoor uit te sluiten.
- Biomassa voor energietoepassingen draagt bij aan het ontwikkelen van goede cascadering. Energietoepassingen kunnen helpen om de groei van volumes voor andere (nieuwe) toepassingen op gang te brengen. Ook kan het verbranden van reststromen die overblijven bij bio-raffinage, een extra inkomstenstroom opleveren, wat de de bio-raffinage eerder rendabel maakt.
- Goed dat aandacht besteed wordt aan schone lucht. Dat vinden de energiebedrijven ook belangrijk. De grotere centrales hebben al zeer lage emissies vanwege de strenge eisen. Voor de kleinere centrales zullen de emissievoorwaarden aangescherpt worden.
Energie-Nederland merkt wel op dat er breed onjuiste beelden bestaan dat biomassa niet zou bijdragen aan het realiseren van de doelen van het Klimaatakkoord en dat het niet duurzaam zou zijn. Die beelden vinden geen basis in het SER-advies of het PBL-rapport. Het risico is dat die beelden ertoe leiden dat subsidies die nodig zijn om de doelen van het Klimaatakkord te halen, te snel worden afgebouwd.
Energie-Nederland vraagt de Nederlandse overheid de randvoorwaarden te scheppen voor een verantwoorde inzet van duurzame biomassa in de transitie naar een CO2-neutrale en circulaire economie in 2050. Gegeven de onjuiste beelden die breed in de maatschappij leven, is het ook van belang dat stakeholders, zeker ook de overheid, het bredere publiek goed blijven informeren over de feiten en over de keuzes die nodig zijn voor die transitie.
[1] PBL, 8 mei 2020: Beschikbaarheid en toepassingsmogelijkheden van duurzame biomassa

Inbreng Energie-Nederland hoorzitting en debat Tweede Kamer prijsplafond
9 november 2022
Blijf inzetten op uitrol congestiemanagement en invoeren verzwaren-tenzij tenders
9 november 2022
Reactie Energie-Nederland op de vijf belangrijkste maatregelen die de Europese Commissie voorstelt voor het herinrichten van de gasmarkt
8 november 2022
Energie-Nederland verwelkomt hulp aan klanten via prijsplafond
7 november 2022
Dag van het Klimaatakkoord & aanbieding routekaart waterstof
3 november 2022
KEV 2022; Een klein stapje de goede kant op, maar snel aanvullend beleid nodig om klimaatdoelen te behalen
3 november 2022
Energie-Nederland betreurt de uitspraak over Porthos
2 november 2022
Energie-Nederland ondertekent intentieverklaring “Samen schuldregelingen redden”
31 oktober 2022
Energie-Nederland is positief dat klanten minder snel kunnen worden afgesloten deze winter
25 oktober 2022
Verplicht publiek eigendom warmtenetten vertraagt warmtetransitie
20 oktober 2022
Reactie op voorstel Europese Commissie om in te grijpen in de gasmarkt
20 oktober 2022