CO2-minimumprijs volop in discussie
Op dit moment is Energie-Nederland in gesprek over de invoering van een CO2-minimumprijs voor elektriciteitsopwekking. We hebben een info-graphic gemaakt (zie hieronder) om toe te lichten waarom een nationale CO2-minimumprijs een gevaar vormt voor een ongestoorde elektriciteitsvoorziening.
Conventionele gascentrales zijn voorlopig nodig voor een stabiele stroomvoorziening
In 2030 komt 75% van onze elektriciteit uit een duurzame bron, zoals wind of zon. Tegen die tijd is het gebruik van kolen verboden. Als de wind niet waait en de zon niet schijnt zijn gascentrales nodig om Nederland op die momenten van stroom te voorzien.
Verduurzaming is een succes maar zet gascentrales onder druk
Doordat In 2030 75% van onze elektriciteit uit een duurzame bron komt, zullen gascentrales steeds minder draaiuren maken. Deze ontwikkeling vraagt ons alert te zijn. Als centrales te weinig draaiuren maken kunnen eigenaren besluiten om ze stil te leggen (in de ‘motteballen’ te doen).
Nationale CO2-minimumprijs levert reēel risico op voor de leveringszekerheid
Nederland maakt onderdeel uit van een Europese stroommarkt waarin ook het Europese systeem voor emissrechten (het ETS) van toepassing is. Als Nederland een minimumprijs invoert, en deze hoger is dan de Europese prijs voor CO2, dan hebben Nederlandse gascentrales hogere kosten dan buitenlandse concurrenten. Dat concurrentienadeel zal er voor zorgen dat Nederlandse gascentrales stil komen te staan en productie naar het buitenland verschuift.
Gebeurt dit af en toe, dan is dat economisch vervelend voor Nederlandse producenten, maar maatschappelijk nog geen probleem. Als het concurrentienadeel echter lange tijd aanhoudt en er geen vooruitzicht op verbetering is, dan komt sluipend de leveringszekerheid onder druk te staan. Eigenaren zullen namelijk hun gascentrales sluiten, wanneer ze niet langer een minimaal aantal uren per jaar rendabel kunnen draaien. Omdat de financiële positie van gascentrales al onder druk staat is een klein prijsverschil tussen Nederland en onze buurlanden voldoende om een sluitingsgolf te veroorzaken. Nederland raakt dan niet alleen de gascentrales kwijt, maar óók het regelbaar vermogen dat nodig is om in windstille en zonarme tijden te zorgen voor een ongestoorde stabiele elektriciteitsvoorziening
Een hoge prijs zonder nut en noodzaak
Het invoeren van een minimum CO2-prijs alleen in Nederland levert geen bijdrage aan een beter klimaat. De uitstoot die in Nederland wordt bespaard verschuift naar buitenlandse centrales met vaak een hogere CO2-uitstoot. Bovendien levert de sector, als gevolg van het verbod op het gebruik van kolen en de groei van hernieuwbare energie, de door het kabinet gevraagde 20 Mt CO2 reductie.

Inbreng Energie-Nederland hoorzitting en debat Tweede Kamer prijsplafond
9 november 2022
Blijf inzetten op uitrol congestiemanagement en invoeren verzwaren-tenzij tenders
9 november 2022
Reactie Energie-Nederland op de vijf belangrijkste maatregelen die de Europese Commissie voorstelt voor het herinrichten van de gasmarkt
8 november 2022
Energie-Nederland verwelkomt hulp aan klanten via prijsplafond
7 november 2022
Dag van het Klimaatakkoord & aanbieding routekaart waterstof
3 november 2022
KEV 2022; Een klein stapje de goede kant op, maar snel aanvullend beleid nodig om klimaatdoelen te behalen
3 november 2022
Energie-Nederland betreurt de uitspraak over Porthos
2 november 2022
Energie-Nederland ondertekent intentieverklaring “Samen schuldregelingen redden”
31 oktober 2022
Energie-Nederland is positief dat klanten minder snel kunnen worden afgesloten deze winter
25 oktober 2022
Verplicht publiek eigendom warmtenetten vertraagt warmtetransitie
20 oktober 2022
Reactie op voorstel Europese Commissie om in te grijpen in de gasmarkt
20 oktober 2022