Consument leidt transitie naar nieuwe energiemarkt
De energiemarkt verandert in hoog tempo: steeds vaker zal de consument ook elektriciteit produceren en mogelijk ook zelf opslaan. Bovendien ontstaan door de komst van de slimme meter nieuwe mogelijkheden voor flexibele tarieven.
Hoe zich dit gaat ontwikkelen is ongewis, maar vast staat dat de consument leidend is bij al deze veranderingen. Dat is de kernboodschap van het position paper ‘Consument leidt transitie naar nieuwe energiemarkt’.
In het position paper licht Energie-Nederland toe welke ontwikkelingen er op stapel staan. Welke nieuwe mogelijkheden brengt dit mee voor de consument? De combinatie van eigen productie, eigen opslag en het plannen van het eigen verbruik geeft de energieconsument veel meer mogelijkheden om flexibeler met zijn verbruik om te gaan. De consument zal daardoor steeds vaker voor keuzes staan als: sla ik de energie uit mijn zonnepanelen zelf op of lever ik die terug aan het net?
De energieleverancier verandert mee
In de visie van Energie-Nederland gaat ook de rol van de energieleverancier op de helling. De rol van energieleverancier verbreedt naar die van energiedienstenaanbieder. Daarnaast blijft de leverancier ook in zijn nieuwe rol het centrale aanspreekpunt voor de energieconsument. Immers elke consument met een aansluiting op het net heeft net als nu wettelijke en administratieve verantwoordelijkheden. De leverancier blijft de consument daarin ondersteunen. Zo biedt de leverancier leveringszekerheid op momenten dat voor de energieconsument het verbruik hoger is dan zijn eigen productie en regelt de teruglevering als de productie hoger is dan het verbruik.
Belang data en onafhankelijkheid ondersteuning nemen toe
In de nieuwe energiemarkt is het noodzakelijk dat de benodigde data betrouwbaar en tijdig beschikbaar zijn. Dit stelt hoge eisen aan de kwaliteit van enerzijds de infrastructuur. Bijvoorbeeld snelle plaatsing en goede werking van slimme meters, en anderzijds de processen voor informatie-uitwisseling, vastgelegd in nieuwe sector- en prestatieafspraken. Dit alles onderstreept het belang dat de bijkomende marktfacilitering echt onafhankelijk moet zijn. Alleen dan kunnen de energieconsument en de energiedienstenaanbieder invulling geven aan hun nieuwe rol in de energiemarkt en bijdragen aan de energietransitie.
transitienieuweenergiemarkt-1
Inbreng Energie-Nederland hoorzitting en debat Tweede Kamer prijsplafond
9 november 2022
Energie-Nederland verwelkomt hulp aan klanten via prijsplafond
7 november 2022
Energie-Nederland ondertekent intentieverklaring “Samen schuldregelingen redden”
31 oktober 2022
Energie-Nederland is positief dat klanten minder snel kunnen worden afgesloten deze winter
25 oktober 2022
Verplicht publiek eigendom warmtenetten vertraagt warmtetransitie
20 oktober 2022
Energie-Nederland verwelkomt definitief prijsplafond
4 oktober 2022
Reactie Energie-Nederland op standpunt ACM tariefswijzigingen energieleveranciers
28 september 2022
Energie-Nederland is positief over compensatiepakket energierekening
20 september 2022
Belangrijke commissie debatten in de Tweede Kamer
15 september 2022
Energie-Nederland is blij met plan van GroenLinks en PvdA voor compensatie van de energierekening maar pleit voor een inkomensafhankelijke energiebelastingvermindering
14 september 2022
Reactie Energie-Nederland op NOS.nl artikel “Kabinet wil schulden overnemen van mensen die energie niet kunnen betalen”
12 september 2022